|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Unikátní objev se podařil teprve osmileté dívce 

Osmiletá dívka objevila ve švédském jezeře vzácný artefakt dávných bojovníků

07. října 2018 09:52 / Shutterstock
 0   0
Osmiletá holčička našla v jednom ze švédských jezer vzácný meč. Zbraň dávných bojovníků ležela v hloubce okolo jednoho metru v písčitém podloží. Archeologové odhadují stáří vzácného meče na 1 500 let.

Unikátní objev se podařil teprve osmileté dívce Saga Vanecek, které se v jezeře Vidöstern podařilo objevit 1 500 let starý meč. Historickou zbraň objevila v hloubce okolo jednoho metru během hraní s kameny. Prastarý meč nyní zkoumají archeologové.

Dívka, která byla v okolí švédského jezera s rodinou na výletě, tak odpočinkový den proměnila ve velké dobrodružství. Když dívka artefakt z vody vytáhla, podle slov jejího otce jen zavolala: „Tati, našla jsem meč.“

Její otec si však po bližším pohledu ihned uvědomil význam tohoto nálezu a přivolal archeology z blízkého muzea, kterým historickou zbraň předal. Pracovníci muzea také prohledávají okolí místa nálezu, zda se tam nenachází i další předměty.

Archeologové v muzeu Jönköpings County uvedli, že meč je ve výjimečně dobrém stavu. Podle expertů je nebývale zachovalý proto, že ležel v nánosu s příznivým složením, které nepodporovalo degradaci materiálu a korozi.

Archeologové, kteří se na místo vrátili, zde ještě objevili části kovových šperků ze 4. století. Meč je v současné době předmětem vědeckého zkoumání a poté zamíří na muzejní výstavu. Dále čtěte: (Vědci identifikovali nejstaršího tvora, který žil před více než 500 miliony lety).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu