Lahůdka, která vás postaví na nohy! Co všechno dokáže masový vývar?
Nedáte dopustit na tuto domácí polévku? Po tomto zjištění si ji dopřejete ještě častěji!
Některé kuchařky nedají při přípravě polévky dopustit na masox a různé bujóny, ale to nemá s poctivým vývarem opravdu nic společného.
Co všechno takový vývar dokáže?
- Zasytí vás na delší dobu, díky tomu nebudete mít chuť na jiné jídlo
- Neobsahuje mnoho kalorií. Když odstraníte tuk, je vhodný i při dietách.
- Podporuje látkovou výměnu
- Obsahuje mnoho minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo)
- Zelenina v něm obsažená poskytuje tělu vitamin E i betakaroten
- Kuřecí vývar snižuje krevní tlak a omezuje riziko vzniku aterosklerózy, ale pozor na velké množství sole
- Posiluje imunitu
- Detoxikuje játra
- Je skvělý při nachlazení a chřipce
- Bojuje s různými záněty v těle a je vhodný pro pacienty, kteří mají problémy s nechutenstvím
- Vývar z kostí je bohatým zdrojem vápníku a fosforu a prospívá kloubům
Jak udělat ten správný vývar?
U dobrého vývaru platí tak, jako v celé gastronomii, čím kvalitnější suroviny, tím lepší výsledek. Vždy musí být suroviny čerstvé. Zapomeňte na nahnilé, zapařené či prošlé maso. Vývar není bažina, ve které můžeme utopit a rozvařit cokoliv, co nám přijde pod ruku.
Připravit opravdu dobrý vývar není vůbec složité. Jen to vyžaduje čas a péči. Správný masový vývar se vaří několik hodin na mírném ohni. Nemusí probublávat. Ve vodě horké mezi 86-95 stupni C se perfektně uvolňují všechny aromatické látky, pomalu se rozpouští kolagen a přitom vývar zůstane krásně čirý.
Nalijte do hrnce studenou vodu, vložte do něj maso a přidejte nové koření, celý pepř a bobkový list. Hotový vývar přeceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Nechte minutu přejít varem a rychle zchlaďte. Takto připravený vývar můžeme i zmrazit.
Se zeleninou do vývaru je to velmi individuální, každý má rád něco jiného, ale petrželkou či pažitkou nikdy nic nepokazíte. Zkusit můžete i libeček, má specifickou chuť a dodá velmi příjemné aroma.