|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Důležité je pracovat s kvalitními surovinami 

Lahůdka, která vás postaví na nohy! Co všechno dokáže masový vývar?

03. června 2018 08:26 / Pixabay
 15   2
Vzpomínáte? Říkaly to už naše babičky. Vývar je prostě grunt. Ať už si zvolíte kuřecí, slepičí či hovězí vývar, pokaždé tělu dodáte důležité živiny, minerální látky a také vitamíny. Příznivé účinky masového vývaru potvrzují i mnozí odborníci.

Nedáte dopustit na tuto domácí polévku? Po tomto zjištění si ji dopřejete ještě častěji!

Některé kuchařky nedají při přípravě polévky dopustit na masox a různé bujóny, ale to nemá s poctivým vývarem opravdu nic společného.

Co všechno takový vývar dokáže?

  • Zasytí vás na delší dobu, díky tomu nebudete mít chuť na jiné jídlo
  • Neobsahuje mnoho kalorií. Když odstraníte tuk, je vhodný i při dietách.
  • Podporuje látkovou výměnu
  • Obsahuje mnoho minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo)
  • Zelenina v něm obsažená poskytuje tělu vitamin E i betakaroten
  • Kuřecí vývar snižuje krevní tlak a omezuje riziko vzniku aterosklerózy, ale pozor na velké množství sole

  • Posiluje imunitu
  • Detoxikuje játra
  • Je skvělý při nachlazení a chřipce
  • Bojuje s různými záněty v těle a je vhodný pro pacienty, kteří mají problémy s nechutenstvím
  • Vývar z kostí je bohatým zdrojem vápníku a fosforu a prospívá kloubům

Jak udělat ten správný vývar?

U dobrého vývaru platí tak, jako v celé gastronomii, čím kvalitnější suroviny, tím lepší výsledek. Vždy musí být suroviny čerstvé. Zapomeňte na nahnilé, zapařené či prošlé maso. Vývar není bažina, ve které můžeme utopit a rozvařit cokoliv, co nám přijde pod ruku.

Připravit opravdu dobrý vývar není vůbec složité. Jen to vyžaduje čas a péči. Správný masový vývar se vaří několik hodin na mírném ohni. Nemusí probublávat. Ve vodě horké mezi 86-95 stupni C se perfektně uvolňují všechny aromatické látky, pomalu se rozpouští kolagen a přitom vývar zůstane krásně čirý.

Nalijte do hrnce studenou vodu, vložte do něj maso a přidejte nové koření, celý pepř a bobkový list. Hotový vývar přeceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Nechte minutu přejít varem a rychle zchlaďte. Takto připravený vývar můžeme i zmrazit.

Se zeleninou do vývaru je to velmi individuální, každý má rád něco jiného, ale petrželkou či pažitkou nikdy nic nepokazíte. Zkusit můžete i libeček, má specifickou chuť a dodá velmi příjemné aroma.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu