|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Ostatní
Některé potraviny skutečně pomohou zlepšit náladu 

Jezte šťastně. Žaludkem totiž prochází nejen láska, ale i dobrá nálada

24. března 2022 11:11 / Depositphotos
 0   0
Jíst šťastně zní jako trochu pomatená rada. Copak to jde? Ale ano. A dokonce to potvrzuje i věda. To, co jíme, totiž ovlivňuje naši náladu. A pokud jsme třeba ve stresu, pak správné jídlo dokáže zázraky.

Jídlo opravdu může způsobovat pocit štěstí, a to proto, že až 95 % našeho serotoninu, tedy hormonu štěstí, se tvoří ve střevech. Většina z nás ví, že naše střeva jsou plná milionů bakterií a že ty produkují různé neurochemikálie, které náš mozek používá k učení, zapamatování a regulaci nálady. To je to, o čem je osa střevo-mozek. Ale to, co mnozí z nás už nevědí, je fakt, že naše střeva ve skutečnosti produkují chemikálie, díky kterým se cítíme dobře, jak píše The Stylist.

Co na to věda

Je zřejmé, že u lidí existuje mnoho důvodů, proč se mohou cítit skleslí, unavení nebo vystresovaní. Z deprese nebo jiných chronických stavů se samozřejmě vyjíst nelze. Ale je dobré vědět, že máme díky jídlu možnost posílit produkci našeho šťastného hormonu a vylepšit si náladu.

Navíc je důležité vědět, že produkce serotoninu je snížena, když trpíte zácpou a je také dobré vědět, jak vaše střeva ovlivňují vaši náladu, pokud žijete se syndromem dráždivého tračníku. A v posledních letech vědci zjistili, že zacílení na serotoninové receptory ve střevě může pomoci léčit i tuto nemoc.

Které potraviny jsou ty šťastné

Především pestrobarevné ovoce a zelenina, protože rozmanitější mikrobiom je obecně zdravější mikrobiom. Zařaďte také fermentované potraviny, protože fermentací se kultivují živé bakterie příznivé pro střevo, které mohou prospívat trávicímu systému. Zkuste třikrát týdně začlenit kimchi, kombuchu nebo jiné takové jídlo.

Zařaďte i prebiotické potraviny. Nerozpustná vláknina pomáhá vyživovat stávající mikroorganismy, které sídlí ve střevě.

A potřebný je i dostatek bílkovin, protože potřebujete tryptofan, esenciální aminokyselinu, která je prekurzorem produkce serotoninu. Tryptofan se nachází v mnoha potravinách bohatých na bílkoviny.

Jezte také mastné ryby. Obsahují omega-3 esenciální mastné kyseliny, které mohou napomáhat funkci serotoninu.

A zde je pět potravin, o kterých dietologové tvrdí, že by měly být součástí každodenního jídelníčku. Jsou to vejce, protože bylo prokázáno, že protein ve vejcích (včetně žloutku) významně zvyšuje hladinu tryptofanu v krevní plazmě. Dále tofu, sója, která je bohatá na vápník a plná tryptofanu. Třetí je ananas, který je plný serotoninu a enzymů, které mohou pomoci rozkládat bílkoviny ve střevech. Zařaďte i ořechy, ty rovněž mají vysoký obsah tryptofanu, ořechy a semena jsou také plné vlákniny, vitaminů a antioxidantů. A nakonec rýže, nebo celozrnný chléb nebo oves, což jsou sacharidy nezbytné pro udržení zdravých a šťastných střev. Také čtěte: Salátové okurky jsou prospěšné zejména pro oblast pod očima. Mají hydratační a zklidňující vlastnosti.

Zdroj: Stylist, Livi

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu