Blahodárné účinky meruněk na naše zdraví. Kde všude nám pomáhají?
Čerstvé meruňky jsou samozřejmě zdrojem vitaminu C, vitaminy skupiny B, provitamin A a různé prvky jako hořčík, fosfor, křemík, draslík, vápník a železo. S užitkem můžeme využít i vyloupaná jádra. Obsahují vitamíny řady B, bílkoviny, železo a olej.
Jak nám meruňky pomáhají?
- Meruňky jsou výbornou pomocí pro náš zrak.
- Celkově posilují imunitu a zlepšují krvetvorbu. Meruňky by měli jíst všichni, kdo mají problémy se srdcem.
- Meruňky napomáhají zdraví plic.
- Vzhledem k jejich působení na nervový systém se doporučují při léčení nespavosti.
- Konzumace meruněk se vám v dobrém vrátí zlepšením stavu pleti, vlasů a nehtů.
- I přes vysoký obsah cukru se hodí při hubnutí, protože svým složením spíš napomáhají odbourávání tuku.
V jaké podobě konzumovat
Nejlepší jsou samozřejmě meruňky čerstvé. Určitě si můžete uchovat mnohé látky také mražením. Oblíbené jsou sušené meruňky, kdy se zvyšuje obsah vlákniny a zůstávají zachovány mnohé prvky. Při procesu sušení klesá obsah vitamínu C. Dá se ale říct, že sušené meruňky by měly být na jídelníčku všech, kdo mají zájem o své zdraví. Protože ale obsahují hodně cukrů, měli byste se vyhnout jejich nadměrné konzumaci, podobně jako u jiného sušeného ovoce. Před použitím je třeba je opláchnout, neboť jsou sířené.
Další variantou jsou kompoty a džemy. Vitamin C samozřejmě bere za své a pro vysoký obsah cukru nejsou vhodné ve větším množství. Můžete ale zkusit dělat džemy bez přidaného cukru a kompoty, kde přidáním trochy soli vytáhnete sladkou chuť ovoce. Pozor na pecky v ovoci. Mohou být životu nebezpečné.