Slzovka: Úžasná rostlina, která léčí slezinu i zahlenění
Slzovce se také říkají Jojobovy slzy, je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Někdy se také můžete setkat s dalšími možnými názvy, jako slzy Panny Marie, Davidovy slzy či Ježíšovy slzy. Tvarem totiž skutečně připomínají semínka slzy.
Známá v Číně i Indii
Tato rostlina je pěstována jako pícnina a její semena se užívají k výrobě mouky. Rozšířena byla hojně v Indii, kde ji však nahrazuje v současné době spíše kukuřice. Slzovka je známá v Číně, kde se zase používá do polévek. Pražená s cukrem se pojídá jako cukrovinka, nebo loupaná podobně jako burské oříšky je pochutinou. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka, používá se rovněž jako náhrada prosa.
Protirakovinné účinky
Pokud bychom se zaměřili na pozitivní účinky, které má slzovka na lidský organismus, tak těch je skutečně nepřeberné množství. Především posiluje imunitu. Dlouho je známá pro své čistící účinky na organismus. Dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný" cholesterol.
Podporuje funkci sleziny a trávení tučných jídel. Dále se v tradiční medicíně užívá jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, zpomaluje šedivění vlasů. Podle posledních výzkumů látka coixenolid, kterou obsahují semena, má skutečně kancerostatické účinky. Ty má také prokazatelně i houba reishi.
Vyzkoušejte sami
Pokud si chcete pročistit ogranismus, připravte si čaj. Jednu lžíci zrn slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. V kuchyni přidávejte slzovku při vaření do rýže, kuskusu či bulguru, a to v poměru dva díly rýže či jiné přílohy na jeden díl slzovky. Počítejte s tím, že se slzovka vaří trochu déle, proto ji předem namočte do vody (můžete půl hodiny a klidně i přes noc) nebo k ní přidejte mořskou řasu, která celý proces urychlí. Hrstku slzovky můžete také přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu, například když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ji zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborná je s houbami připravená jako „kuba“. (Dále čtěte: Chyby, které většina lidí dělá při vaření rýže a ohrožuje tak své zdraví).