|  HOBBY
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Zahrada
Bělení stromů je velmi starou technikou, která slouží pro jejich ochranu 

Nabělte kmeny ovocných stromů vápnem. Ochráníte je před mrazem a napřesrok vás čeká rekordní úroda

10. října 2021 08:00 / Depositphotos
 0   0
Určitě jste si někdy všimli, že jsou na podzim ovocné či jiné stromy natřené bílou barvou. Víte však, proč se to dělá? Bělení stromů je velmi starou technikou, která se praktikuje pro jejich ochranu během zimy. Navíc lze dosáhnout mnohem vyšší úrody. O tom, jak na to, se dozvíte dále.

Bělení ovocných stromů vápnem před prvními mrazy bylo v dřívější době naprostou samozřejmostí. Praktikovali to jak drobní zahrádkáři, tak majitelé velkých ovocných sadů, neboť si byli moc dobře vědomi obrovských výhod bělení. V poslední době se však tato technika z našich zahrad postupně vytrácí a bílé kmeny stromů lze spatřit pouze v sadech. To je však velká škoda.

Bělit můžete nejen ovocné stromy

Na bílo vápnem se natírají nejen ovocné stromy, ale také ty stromy, které mají tenkou kůru, jako jsou například javory nebo buky. Stejně tak se natírají všechny stromy, které jsou mladé a jsou tedy nejnáchylnější na poškození během zimních mrazů. Obecně je doporučováno tyto mladé, nově vysazené stromy natírat vápnem po dobu pěti let.

Hlavní výhody bělení stromů vápnem

Bělení stromů vápnem má dvě hlavní výhody. Jedná se o ochranu stromů před nepříznivým počasím. Ať už se jedná o kruté mrazy v zimě, nebo o spálení sluncem v létě. Bíla barva totiž skvěle odráží sluneční světlo. Natření kmenů vápnem má navíc fungicidní účinek, díky čemu ochrání strom před patogeny, škodlivým hmyzem a dokonce i zničí škůdce, kteří jsou již zalezlí v kůře. Pokud chcete stromy maximálně ochránit, natřete je vápnem vždy na jaře a poté na podzim.

Čím stromy bělit

K bělení stromů se nejčastěji využívá obyčejné zahradnické hašené vápno. K výrobě nátěru budete potřebovat 1 kilogram hašeného zahradnického vápna, dále 1 kilogram tabákového prachu a 200 gramů síranu měďnatého, který můžete znát pod názvem modrá skalice. Tyto tři komponenty důkladně smíchejte dohromady a ponechejte zhruba čtyři hodiny spojit. Následně tuto směs smíchejte s 10 litry vody a nátěr máte hotový.

Jak nátěr na stromy nanášet

Jakmile máte nátěr hotový, můžete se rovnou pustit do jeho nanášení na kmeny stromů. V případě, že máte stromů málo, můžete použít k nátěru štětec nebo váleček. Pokud jich však máte desítky, bude nejschůdnější cestou rozprašovač, kterým zasáhnete najednou větší plochu a celý proces bude rychlejší. Ať už zvolíte jakýkoli prostředek, vždy dbejte na to, abyste vápno nanášeli rovnoměrně a žádné místo nevynechali. Pokud chcete stromy co nejvíce ochránit nebo vám zbylo dost nátěru, který je škoda vyhodit, pak jej aplikujte i na silné větve. Dále čtěte: Jak na podzim správně prořezat růže a jak je zazimovat, aby nezačaly zahnívat. Správná péče se vyplatí.

Zdroj: gardeningknowhow.com, homeguides.sfgate.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu