|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Ostatní
Slepice nepouštějte ven při minus deseti stupních Celsia 

Jak připravit slepice a kurník na zimu. Při dobré péči nebudete mít nouzi o vajíčka

03. října 2021 07:27 / Depositphotos
 0   0
Zima se brzy začne hlásit o slovo a majitelé slepic by se měli začít starat o jejich pohodu v mrazivém období. Pokud jim zajistíte vše, co potřebují k bezpečnému přežití zimy, můžete se i v příštích měsících těšit z pravidelné snůšky vajíček.

Kurník bude potřeba zkontrolovat, vyčistit a dezinfikovat, doplnit zásoby krmiva a zajistit dostatek tepla.

Zamezte únikům tepla

Před zimou bude vhodné zkontrolovat všechna krmítka a napáječky, jestli nejsou poškozené a fungují. Všechny poškozené součástky vyměňte. Poté se pusťte do očisty a dezinfekce. Nemusíte použít přípravky z obchodu, vystačíte si s obyčejným octem zředěným vodou. Na řadu přichází kontrola podlahy, střechy, zdí a oken. Pokud bude cokoliv poškozené, zvažte opravu, aby do kurníku zbytečně nepronikala zima. Myslete také na to, že slepice nesnášejí průvan.

Důležité je také teplo. Vhodná teplota je kolem 20 stupňů Celsia. Přitápění je možné tepelnými žárovkami nebo přímotopy, ke kterým však slepice nesmí mít přístup, aby se nezranily. Zvažte také možnost zateplení kurníku. Vlhkost vevnitř by se v zimě měla pohybovat kolem 60 procent. Nezapomeňte také na to, že slepice nesmíte pouštět ven, pokud teplota klesne pod minus 10 stupňů Celsia. V takovém případě je dobré jim krátce, ale důkladně vyvětrat. Čtěte také: Je jako nezničitelný tank ve světě hmyzu. Vědci chtějí poznatky brnění tohoto brouka využít pro armádní účely.

Dopřejte jim pohodlnou podestýlku

Abyste se dočkali i v zimě kýžených vajíček, musíte zajistit vhodnou podestýlku. V případě slámy dbejte na délku jejich stébel. Vhodnější je řezaná sláma, protože dlouhá stébla by mohla uvíznout slepicím v zobáku. Zvolit můžete ale také hobliny, oblíbené jsou například borovicové. Hobliny měňte co nejčastěji, abyste předešli nepříjemnému zápachu. Totéž bude platit i v případě, že se rozhodnete pro podestýlku z papíru nebo kartonu.

Jak slepicím přilepšit

Velmi důležité je množství a složení krmiva. Oproti jiným ročním obdobím slepice toho v zimě spořádají asi o desetinu více. Pokud byste jim dávali stejně jako v létě, nemají se venku z čeho přikrmit a strádaly by. Tím by utrpěla také snůška. Slepicím můžete v zimě přilepšit kukuřicí, slunečnicí, prosem, ovesnými vločkami, ale i škvarky. Připravte si i zásobu pšenice a vojtěšky, občas přidejte vařené brambory či mrkev. Vhodné je i podávání minerálních doplňků a vitaminů.  

Základem každodenní zimní péče bude také starost o čerstvou vodu. Myslete na to, že by mohla zamrznout. Proto si někteří chovatelé pořizují pod napáječky nahřívací podložky.

Zdroj: The Happy Chicken Coop.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu