|  HOBBY
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Zahrada
Vřesy milují slunce, vřesovce polostín 

Oblíbený vřes je často zaměňován za vřesovec. Přitom jde o jinou rostlinu s rozdílnými nároky

28. září 2021 08:43 / Depositphotos
 0   0
Mají podobné názvy i vzezření. Botanicky však jde o dva různé druhy z čeledi vřesovcovitých, které se liší nejen dobou kvetení, ale i nároky na pěstování. Proto se může stát, že se té vaší rostlině na zahradě nedaří.

O obou rostlinách - vřesovci (Erica) i vřesu (Calluna) se často lidově mluví jen jako o vřesu, přitom každou z nich byste měli na zahradě umístit na jiné stanoviště, aby se oběma dobře dařilo.  

Co spojuje vřes a vřesovec

I přes částečnou rozdílnost mají obě rostliny některé znaky společné. Například to, že milují kyselejší půdy a po odkvětu se rostliny seřezávají. Hnojení nemusí být tak intenzivní jako u jiných druhů rostlin, ovšem vždy přípravky bez obsahu vápníku.

Vřes jako symbol štěstí

Tato rostlina je k dostání v mnoha barevných variacích. Kvete koncem léta buď růžovými kvítky nebo také bílými či karmínovými. Lidé dříve přisuzovali vřesu magickou moc, bílý byl symbolem štěstí, ostatní svými květy mají udržovat vitalitu a mládí. Vřesy neopadají, proto vám budou dělat radost svými květy až do konce podzimu. Na rozdíl od vřesovců jsou více odolné proti mrazu, přesto je vhodné je během suché zimy trochu zalít a přistínit, aby neuschly. Vřesy milují slunce a kyselou zeminu, nejlépe v podobě rašeliny smíchané s pískem. Čtěte také: Závislost na cukru. Proč vzniká a jak se jí zbavit jednou provždy.

Jak podpořit kvetení vřesu

Na pěstování vřesu je vhodné půdu připravit během podzimu a do sázení se pustit až na jaře. Pokud však koupíte již zakořeněné rostliny, lze je zasadit kdykoliv v průběhu vegetačního období. Umístění vřesu si dobře rozmyslete, případné přesazování nesnáší příliš dobře. Zálivka stačí mírná, stejně tak to nemusíte přehánět s hnojivem, které stačí aplikovat na jaře. Můžete použít například hnojivo na rododendrony nebo podobné, které však neobsahuje vápník. Kvetení vřesu podpoří jarní zkracovací řez výhonů asi o třetinu. Jednou za tři až čtyři roky je vhodné provést takzvaný zmlazovací řez.

Vřesovec není tak odolný

Rostliny vřesovce jsou o poznání vyšší, dorůstají do 30 až 40 cm. Na rozdíl od vřesovce mají raději polostín a některým odrůdám nevadí ani plný stín. Dalším rozdílem je jejich náchylnost k umrznutí. V zimě je tedy nutné je překrývat například chvojím. Vřesovec přímo nesnáší sucho, na které rychle reaguje uschnutím. Proto musí mít stále vlhkou zeminu, a to i v zimě. Po odkvětu rostliny seřízněte asi na polovinu podobně jako levandule. U některých druhů se květy objevují už s počátkem zimy a vydrží až do jara. Pokud tedy vřesovce a vřesy vhodně nakombinujete, budou vám kvést postupně prakticky po celý rok.

Zdroj: Gardenia.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu