|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Mazlíčci
Většina majitelů psů si myslí, že je jejich pejsek vlastně napůl člověk 

Každý si myslí, že jeho pejsek je ten nejchytřejší. Rozsáhlá studie popsala inteligenci různých psích plemen

05. října 2021 07:05 / Shutterstock
 0   0
Každé psí plemeno má svá specifika. A asi většina majitelů pejsků si myslí, že právě ten jejich je ten nejchytřejší. Ne, že by na tom záleželo, ale známý psycholog na základě rozsáhlého průzkumu sestavil žebříček inteligence psů podle plemen.

Kanadský psí psycholog Stanley Coren se zaměřil na takzvanou pracovní inteligenci, tedy na schopnost psů reagovat na člověkem naučené povely. Přinášíme vám jím sestavenou dvacítku nejinteligentnějších plemen.

Jak se měří psí inteligence

Stanley Coren ve své studii vycházel z dotazníků, které mu vyplnily dvě stovky rozhodčích, kteří ve specializovaných soutěžích posuzují psí poslušnost. S jeho výsledky však nesouhlasí někteří chovatelé, kteří se psy denně pracují. Podle nich není možné vycházet pouze z jednoho aspektu, protože psi, kteří nejsou talentovaní na plnění povelů, nacházejí uplatnění jinde.

Chytrá top desítka

Podle jeho průzkumu učení a zvládání povelů vůbec nešlo afghánským chrtům, buldokům a plemenu basenji. V první desítce se umístili psi, kteří se nový povel naučili maximálně na pět opakování, a poté jej uposlechla v 95 % případů:

1. Border kolie
2. Pudl
3. Německý ovčák
4. Zlatý retrívr
5. Dobrman
6. Šeltie
7. Labradorský retrívr
8. Papillon
9. Rotvajler
10. Australský honácký pes

Každý pes je jedinečný

Abychom dodali klid těm, kteří svého mazlíčka v seznamu nenašli, rozhodčí přiznávají, že jsou velké rozdíly nejen mezi plemeny, ale i jedinci v rámci jednoho plemene. Seznam je podle některých kritiků velmi lidsky orientovaný, což Coren nepopírá. O to mu vlastně šlo. Podle něj tento průzkum o psech obecně hodně vypovídá, zejména o služebních plemenech. Na dalších místech se umístili:

11. Velškorgi pembroke
12. Knírač malý
13. Anglický špringršpaněl
14. Belgický ovčák tervueren
15. Šiperka
16. Belgický ovčák
17. Kolie
18. Vlčí špic
19. Německý krátkosrstý ohař
20. Knírač

Jak už jsme zmínili, velké rozdíly nejsou jen mezi plemeny, ale i mezi jednotlivými pejsky v rámci jednoho plemene. Je to jako s lidmi, není možné je paušalizovat, například podle znamení horoskopu. Každý je unikátní jedinec, a to platí i o našich mazlíčcích, u kterých je nejdůležitější, kolik pozornosti a lásky od nás dostávají. Protože oni jí pro nás mají vždy maximum. Kdybyste svého chlupáče chtěli potěšit něčím výjimečným, upečte jim domácí pamlsky. Rychlé a levné recepty naleznete zde.

Zdroj: AnimalWised.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu