|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Zahrada
Před zimou je potřeba růžím poskytnout náležitou péči 

Jak na podzim správně prořezat růže a jak je zazimovat, aby nezačaly zahnívat. Správná péče se vyplatí

05. října 2021 11:04 / Pixabay
 0   0
Během podzimu je potřeba růže prostříhat a poskytnout jim další důležitou péči týkající se zazimování. V opačném případě by mohly začít hnít, neboť právě v tomto období bývají růže napadeny houbovými chorobami. Jak přesně se o růže postarat se dozvíte dále.

Ať už jste vášniví pěstitelé bohatých keřů různě barevných růží, skalkových růží nebo pnoucích růží, je zapotřebí jim na podzim věnovat náležitou péči. Těmto rostlinám totiž nesvědčí teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, které na podzim panují, jsou tak oslabeny a stávají se náchylnější k napadení houbovou chorobou zvanou černá skvrnitost.

Černá skvrnitost u růží

Jedná se snad o jedno z nejzákeřnějších houbových onemocnění, které může vaše růže potkat. Černá skvrnitost se objevuje nejprve nenápadně, kdy na horní straně listů můžete pozorovat hnědočerné, černofialové nebo černé skvrny v různých tvarech. Z těchto malých teček se však postupně stávají velké fleky a zelená barva listů se vytrácí. Listy posléze zežloutnou a opadají.

Jak bojovat proti černé skvrnitosti

Pokud zpozorujete na listech růže první projevy černé skvrnitosti, je potřeba ihned zasáhnout. Uděláte to tak, že všechny napadené a nezdravé části rostliny odstraníte a ihned zlikvidujete (ideálně spálením). Jelikož se choroba šíří větrem, je vhodné zkontrolovat i okolní rostliny a případně se zeptat sousedů, zda s touto chorobou nebojují. Proti černé skvrnitosti již naštěstí existuje speciální postřik, neboť je tato choroba mezi růžemi velmi častá.

Přemístění růží na vyhovující stanoviště

Během podzimu můžete také přistoupit k přemístění růží na jiné stanoviště, pokud se jim na tom dosavadním nedaří. V jiném ročním období není vhodné růže přemisťovat. Je to z toho důvodu, že právě během podzimu jsou teploty ideální k zakořenění na novém místě bez toho, aniž by se rostlina vyčerpávala.

Podzimní stříhání růží

Na podzim se provádí řez růží proto, aby se střed keře zachoval volný a vzdušný. Pokud pěstujete skalkové růže, tak ty se prostříhávat nemusejí. Týká se to pouze růží keřových a stromkových. Růži tedy zastřihněte na 5 až 8 oček s tím, že poslední očko musí směřovat ven z keře. Tímto se zabrání nežádoucímu houstnutí uvnitř růže. Stejně by se větve či výhony růží neměly nijak křížit.

Zazimování růží

Před příchodem podzimních mrazů je poté potřeba růže mírně přihrnout zeminou. Zakryta by měla být první očka. Jestliže máte v záhonu mulčovací kůru, tak tu je nutné nejprve odstranit. Pokud pěstujete nějaké vzácné a velmi choulostivé růže, tak je rozhodně ještě zakryjte prodyšnou geotextilií. Dále čtěte: Houbařská sezona vrcholí. Poradíme, kde a jaké houby rostou aktuálně nejvíce.

Zdroj: gardendesign.com, gardenersworld.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu