|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Zahrada
Poradíme vám, jak využít napadané listí na zahradě 

Výborné způsoby, jak využít spadané listí na zahradě. Rozhodně jej není třeba vyhazovat

29. září 2021 17:08 / Depositphotos
 0   0
Máte na zahradě připravené hromádky spadaného listí a přemýšlíte, co s nimi? Možná jste nevěděli, že napadané listí má daleko širší potenciál využití než pouhé vyhození popelnice. Proto vám ukážeme, jak jej můžete na zahradě zužitkovat.

Pro někoho znamená napadané listí na zahradě jen další práci navíc. To je však velká škoda. Napadané listí je totiž pokladem, který máte každý rok zdarma k dipozici. Poslouží například jako organické hnojivo nebo ochrání celou zahradu před krutými mrazy. Navíc jej můžete využít k výrobě nenahraditelné listovky. 

Ke kompostování

Spadané listí můžete využít ke kompostování, neboť je skvělým zdrojem uhlíku. Nezapomeňte na správné vrstvení kompostu, kdy je potřeba střídat hnědou vrstvu složenou nejčastěji z listí nebo větviček se zelenou vrstvou. Ta je složená ze zbytků zeleniny či ovoce. Pokud máte na zahradě listí z jírovce, ořechů nebo dubů, pak je lepší tento druh napadaného listí využít jiným způsobem než ke kompostování. Má totiž hodně tříslovin a velmi pomalu se rozkládá.

Ochrana před mrazem

Napadané listí můžete dále využít k ochraně trávníku i záhonů před mrazem, vlhkem i silným zimním sluncem. Listím tedy překryjte všechny choulostivé trvalky, dvouletky, a také neopadané dřeviny, jako jsou například rododendrony. Jakmile listí nahrnete tam, kde je potřeba, zasypte jej trochou kompostu, aby ho neodvál vítr. Výhodou je, že velká část této listové ochrany do jara zetleje, takže poslouží jako hnojivo.

Oceňovaná listovka

O listovce se hovoří jako o zetlelém zázraku. Jedná se o speciální druh kompostové hlíny, která je vyráběna z vybraných druhů listů. Nejkvalitnější listovka vzniká kompostováním bukových listů, přičemž jsou velmi dobré také listy lísky, břízy či habru. Oproti tomu naprosto nevhodné jsou listy topolu, ořešáku nebo kaštanu.

Výroba listovky

A jak listovku vyrobit? Vybrané listí se nakupí na jednu hromadu a přikryje se nějakým pletivem, aby se v zimě nerozlétalo po zahradě. Pokud máte hromadu jen malou, pak je možné napěchovat listí do plastových pytlů, které několikrát proděravíte, aby do nich šel vzduch. Dál už za vás pracuje sama příroda, neboť listí začne zanedlouho tlít. Pokud je však suché, pak je potřeba jej pokropit vodou. Napřesrok budete mít listovku hotovou.

Hnojivo na trávník

Ze spadaného listí můžete vyrobit trávníkové hnojivo, které je zdarma a téměř bez práce. Je však důležité, abyste listí na trávníku ještě nadrtili či rozmělnili, aby se stihlo do jara rozložit. Nejlépe to uděláte prostřednictvím mulčovací sekačky, která listy na trávníku jemně poseká. Dále čtěte: Vyčistěte fasádu domu od všech nečistot. S osvědčenými technikami to budete mít za odpoledne hotové.

Zdroj: thespruce.com, housebeautiful.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu