|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Zahrada
Hrabání listí je jednou z mála věcí, která vás na zahradě čeká 

Důležité věci, které byste neměli zapomenout udělat na zahradě v říjnu. Na jaře vám za to poděkuje

07. října 2021 12:08 / Pixabay
 0   0
Přišel podzim, listí začíná padat a na zahradě vysedáváte čím dál tím méně. Mrazivé dny se blíží, tak už na nic nečekejte a připravte svou zahradu na zimu dříve, než bude pozdě. V říjnu je mnoho věcí, které lze na zahradě udělat, za které vám vaše zahrada poděkuje a na jaře se vám odmění. Nehledě na to, že vám vaše říjnová aktivita usnadní práci na jaře.

Říjen je posledním měsícem, kdy lze na zahradě pracovat ještě relativně pohodlně, a to bez rukavic a rizika nachlazení. Navíc pokud chcete na jaře obdivovat první jarní cibuloviny, máte poslední možnost je vysadit, než přijde mráz a do půdy už jen stěží kopnete.

Po skončeném letním období si vaše zahrada také zaslouží generální úklid, jelikož je pravděpodobné, že na ni v nadcházejícím období nebudete chodit tak často jako za teplých dnů. A kdo by se chtěl koukat na ten nepořádek, který tam možná stále máte. Na jaře budete rádi, že je vaše zahrada krásně čistá, uklizená a připravená na další sezonu. Napište si tedy na papír těchto devět věcí a pusťte se do práce.

Postarejte se o svůj trávník

Tak, jak zanecháte trávník na zimu, jej na jaře opět najdete. Tedy pouze v případě, že se o něj dobře postaráte. Naposledy jej posekejte, ale dbejte na to, aby byla výška stébel o trošku vyšší než v letním období. Pomůže to chránit váš trávník před poškozením mrazem.

Ukliďte nepořádek

Říjen je rozhodně vhodnou dobou na úklid vaší zahrady. Přes den ještě není taková zima, ale zároveň už na zahradě tak často nebýváte. Vyčistěte a ukliďte proto skleníky, rybníček, vodní tůňky či dřevěný nábytek. Přeneste domů všechny terakotové květináče, aby vám v zimě nepopraskaly, a odvezte do sběrného dvora všechny listy a řízky k likvidaci. Pokud máte sběrnou popelnici nebo kompost, tím lépe pro vás.

Zastřihněte živé ploty

Máte poslední možnost zastřihnout živé ploty, jelikož tvar, který jim teď dáte, vydrží krásně až do jara.

Protřiďte jarně kvetoucí trvalky

Rozdělte trvalky, které kvetou na jaře, abyste si zajistili zdravé a energetické rostliny, které budou i nadále bujně růst rok co rok. Nejlépe se vám to bude dělat za suchého dne, kdy není půda tolik mokrá. Protříděné trvalky zasaďte zpět do záhonu a nově vyrostlé, které již nemáte kam zasadit, věnujte třeba svým přátelům.

Zasaďte česnek

Nejlepší čas na výsadbu česneku je na podzim. Zasaďte je do svého záhonku špičatými konci nahoru, těsně pod porvrch půdy ve vzdálenosti zhruba deset centimetrů od sebe.

Vysaďte jarní cibuloviny

Abyste si zajistili, že vás na jaře zahrada ohromí dechberoucími barvami, je nejvyšší čas vysadit jarní cibuloviny. Vysaďte je do hloubky, která odpovídá dvojnásobku výšky cibulky ve shlucích alespoň pěti až deseti vedle sebe.

Skliďte poslední dýně

Pokud jste vysadili v dubnu, květnu či červnu dýně, budou vám právě teď dozrávat. Ať už velké nebo malé, určené k dekoraci, vydlabání nebo konzumaci, je čas je sklidit a zlikvidovat vše, co po nich zbyde.

Ochraňte rostliny před mrazem

Než dorazí mráz, sníh či silný studený vítr, připravte svou zahradu na dlouhou zimu. Květiny, které lze přenést, ukryjte do skleníku, sklepa, bytu či domu. Mladé stromky, keře nebo trvalky zabalte do rákosových rohoží či netkaných textilií a převažte provázkem. Všechny květináče, které necháváte venku, obalte i s rostlinou bublinkovou fólií, kmínky stromkových rostlin obalte pěnovou izolací. Mohlo by vás zajímat: Výborné způsoby, jak využít spadané listí na zahradě. Rozhodně jej není třeba vyhazovat.

Zdroj: theenglishgarden.co.uk, thompson-morgan.com.

Fotogalerie
Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu