|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Zahrada
Před zimou je potřeba se postarat o každý kout zahrady 

Příprava zahrady na zimu aneb Co vše stihnout do prvních mrazů, aby byla na jaře ještě krásnější

23. září 2021 08:33 / Depositphotos
 0   0
Zima klepe na dveře a přináší s sebou první přízemní mrazíky. Všem tak dává jasný signál, že je nejvyšší čas pustit se do posledních podzimních prací na zahradě. Víte však, co vše je potřeba na zahradě před zimou udělat? Rozhodně toho není málo.

Práce na zahradě rozhodně nekončí sklizní poslední úrody. Právě na podzim, kdy se objevují první přízemní mrazíky, je nutné věnovat zahradě pořádnou dávku péče. Rostliny, keře i stromy je nutné ostříhat, ošetřit proti chorobám, případně pohnojit a zazimovat. Díky této péči si zajistíte, že vás na jaře bude čekat nádherně zelená a rozkvetlá prosperující zahrada. Ukážeme si krok za krokem, na co vše se zaměřit.

Nejprve se zaměřte na trávník

Září a říjen jsou pro trávník důležité měsíce z hlediska toho, aby se pořádně uchytila nově vysetá tráva. Právě v tomto období provádíme výsev trávníku, přičemž nezáleží na tom, zda se jedná o založení trávníku nového nebo dosetí toho původního. Jakmile trávu vysejete, nezapomeňte ji pokrýt lehkou vrstvou úrodné půdy. Nakonec trávník vyživte alespoň jednou dávkou podzimního hnojiva. Nakonec, pravidelně shrabujte z trávníku napadané listí, aby nový trávník nechytl nějakou houbovou infekci.

Podzimní péče o stromy a keře

V další řadě se zaměřte na stromy a keře, které také potřebují důkladnou péči před zimou. Pokud pěstujete rhododendrony, pak kolem nich nastelte listovku, rašelinu či kompost (případně i směs). Co se týká jehličnanů, ty je potřeba ošetřit speciálním podzimním postřikem, jež je ochrání před všemi jarními chorobami. Tuto péči nezanedbejte zejména v případě, že jste se v minulých letech s těmito chorobami potýkali.

Poté je na čase vzít do ruky pilku. S ní proveďte podzimní řezy peckovin a následně je ošetřete proti bakteriální rakovině. Jestliže máte na zahradě i jádroviny, tak s jejich ořezáním počkejte spíše na jaro. Pokud však jsou některé větve poškozené či napadené chorobami, pak je odstraňte. Nakonec, pokud se chystáte na podzim sázet nové stromy, pak je ideální dobou polovina října. Nezapomeňte však, že jámy by měly být vykopány s předstihem.

Ochraňte okrasnou zahradu před mrazy

Okrasná zahrada je velmi náchylná na poškození přízemními mrazíky. Jestliže se o ni dobře nepostaráte, s velkou pravděpodobností vás na jaře budou čekat zahnědlé nepěkné záhony. Zaměřte se tedy na následující. Všechny růže během podzimu postříkejte prostředky proti mšicím a jiným škůdcům. Jestliže máte připravené nové růže k vysazení, pak je konec října ideální dobou. Jámy byste však měli mít vykopané dopředu.

Dále u všech květinových záhonů odstřihněte odkvetlé květy, uschlé listy a záhon zbavte plevele. Nakonec okolo květin nastelte kompost a před příchodem prvních mrazů záhony přikryjte například chvojím nebo netkanou textilií. Podzim je také obdobím, kdy se vysazují cibuloviny jako například tulipány nebo hyacinty.

Co na podzim se skalkou

Před zimou je potřeba skalku velmi důkladně vyplít a zkontrolovat, zda v ní nejsou schovaní slimáci. Těm totiž vlhké a chladné podzimní počasí velmi svědčí. Můžete proto do skalky přidat prostředek na ochranu proti slimákům. Vybírejte však ty šetrné.

Zaměřeno na užitkovou zahradu

Pozornost věnujte nakonec také užitkové zahradě. Je potřeba porýt všechny záhony, zbavit je plevele a vmíchat do půdy výživný substrát, například kompost nebo rašelinu. Co se týká jahod, zde je potřeba odstranit všechny staré zežloutlé listy a nové výhonky. Pokud však máte v plánu jahody množit, pak je ideální čas na jejich vysazení. Stejně tak můžete sázet podzimní mrkev nebo petržel, kterou budete sklízet brzy na jaře. Na závěr záhony přikryjte například senem, abyste je ochránili před mrazy a sněhem. Dále čtěte: Tipy, jak uchovat natrhané bylinky ze zahrady čerstvé až do jara.

Zdroj: prevention.com, gardeninminutes.com, savvygardening.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu