|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Zahrada
Slimákům se letos abnormálně daří 

Slimákům se letos abnormálně daří. Zatočte s přemnoženými plži dříve, než vám sežerou úrodu

26. srpna 2021 07:00 / Depositphotos
 0   0
Slimáci mají letos díky deštivému počasí svoji sezonu. Majitelé zahrad dobře vědí, že přemnožení slimáci jsou doslova jejich noční můrou. Slimáci totiž sežerou doslova vše, na co na zahradě narazí.

Zahradní slimáci škodí zejména rostlinným a bobulovým plodinám, protože jedí listy i ovoce. Navíc může dojít k jejich poškození, než si vůbec uvědomíte, že rostliny slimáci napadli, ačkoliv prožrané listy a slizké stezky jsou zřetelnými příznaky jejich přítomnosti. A proto je důležité se slimáky razantně zatočit. Způsobů je hned několik, a to  přírodních i chemických.

Solný roztok

Tato metoda je sice přírodní, ale poněkud barbarská. Rozmíchejte větší množství soli ve vodě a směs nalijte do rozprašovače. Po setmění, kdy slimáci ve velkém vyrážejí na zahrady ze svých úkrytů, obejděte zahradu a všechny slimáky postříkejte solným roztokem. Ti do několika hodin dehydratují. Můžete solným roztokem postříkat i rostliny, pokud máte podezření, že se v nich slimáci ukrývají, ale ráno je musíte ostříkat čistou vodou a zbavit soli.

Láhev piva

Slimáci mají pivo rádi a láhev slouží jako skvělá past. Proto láhev z části vylijte a nechte v ní jen tolik piva, abyste láhev mohli položit na různá místa na vaší zahradě. Zatlačte ji do země tak, aby otvor ležel v jedné rovině s úrovní země. Za soumraku by do láhví měli začít vstupovat slimáci, protože je pivo přitahuje. Jakmile jsou uvnitř, utopí se.
Nechte láhve na místě klidně i několik nocí. Když jsou plné slimáků, odstraňte je a v případě potřeby vyměňte za nové.

Křemelina

Křemelina je tvořena zkamenělými zbytky (oxid křemičitý) malých vodních organismů nazývaných rozsivky. Slimáci spolknou oxid křemičitý, což způsobí jejich vyschnutí zevnitř. Přesto je křemelina netoxická pro lidi a domácí zvířata. Abyste mohli rozsypat křemelinu po zahradě, musíte počkat na suchý den a mít jistotu, že během 24 hodin nepřijde déšť. Dávejte pozor, abyste křemelinou neposypali listy rostlin. Počkejte několik dní, než slimáci spolknou křemelinu. V případě potřeby postup opakujte.

Organická návnada na slimáky

Komerční přípravky na hubení slimáků by měly být používány pouze pro velká zamoření. Některé rovněž mohou být toxické pro domácí zvířata, takže si mezi nimi pečlivě vybírejte. Obvykle se jedná o granule a některé z nich můžete na zahradě používat i v případě, že máte čtyřnohé mazlíčky. Za suchého dne rozsypte granule po zahradě. Nemusíte rozhodně kila granulí rozprostírat po celé zahradě, stačí, když granule nasypete na určitá místa. Slimáci si granule, které jim chutnají, najdou. Usnadníte jim to tak, že je nasypete do míst, o kterých víte, že slouží slimákům jako přístup na vaši zahradu nebo k záhonům. Slimáci si na granulích pochutnají a později někde ve svém úkrytu zemřou. Dále čtěte: Kompostujte svoje domácí odpadky. Je to snadné a efektivní.

Zdroj: The Spruce.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu