|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Zahrada
Ředkvičky po výsadbě potřebují okolo třiceti dní, než jsou připraveny ke sklizni 

Jakou zeleninu a květiny můžete zasadit v září, abyste sklízeli ještě na podzim

25. srpna 2021 11:00 / Pixabay
 0   0
Podzim je sice vrcholem vegetačního období, stále jsou tu ale jak květiny, tak některé druhy zeleniny, které můžete zasadit. Květinami ozdobíte svoji podzimní zahradu a ze zeleniny se pak budete těšit hned na jaře.

V září je totiž čas na výsadbu podzimních květin, jako jsou třeba astry, a také na rozmnožování truhlíků. Září je také to nejlepší období roku pro výsadbu trvalek a keřů a také stromů. Tyto rostliny totiž tak mají dostatek času zakořenit, než přijde zima a půda zmrzne. Podzim je navíc pro rostliny mnohem méně stresující, protože je obecně chladnější a je dostatek vláhy. Takže co můžete hned za pár týdnů začít sázet?

Pivoňky a macešky

Pivoňky jsou trvalky, kterým svědčí podzimní výsadba, aby vykvetly příští jaro. Můžete samozřejmě do záhonu zasadit i vzrostlé pivoňky, které koupíte v nádobách a budete mít jistotu, že ozdobí vaši podzimní zahradu ihned.

Macešky jsou letničky, které jsou nekrásnější v květináčích či okenních truhlících. Jejich květy jsou navíc jedlé, proto je můžete také přidávat příští rok třeba do salátů.

Špenát a ředkvičky

Špenát je rostlina, které stačí jen několik týdnů a můžete sklízet. Když tedy špenát zasadíte z kraje září, do zimy si zcela jistě pochutnáte na svém domácím bio špenátu. Některé druhy navíc dokáží i přezimovat.

Pro ředkvičky platí prakticky to samé. Ředkvičky po výsadbě potřebují okolo třiceti dní, než jsou připraveny ke sklizni. A to znamená, že si v říjnu a listopadu můžete pochutnávat na vlastních ředkvičkách.

Kapusta a česnek

Kapusta je další zeleninou, které nevadí zima. Pokud ji tedy zasadíte začátkem září, zcela jistě ji ještě během podzimu sklidíte. U česneku je to trochu jinak. Pokud ho zasadíte nyní, pak si dost možná během podzimu pochutnáte na jeho výhoncích, ale samotný česnek, tedy stroužky, budete sklízet příští léto.

Astry

Astry jsou trvalky, které kvetou na podzim a jsou krásným společníkem pro chryzantémy, které snad nechybějí na žádné podzimní zahradě. Aster je také mnoho druhů, takže můžete vybírat podle svého vkusu. Zahradu jimi můžete ozdobit prakticky ihned, pokud si astry koupíte v nádobách a vytvoříte z nich krásný velký záhon. Dále čtěte: Kompostujte svoje domácí odpadky. Je to snadné a efektivní.

Zdroj: House Beautiful.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu