|  HOBBY
so 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Ostatní
Začíná houbařská sezona 

Než strčíte houby do mrazáku, měli byste znát správný postup. Pokud to uděláte špatně, skladujete si jedy

20. srpna 2021 10:44 / Depositphotos
 0   0
Blíží se hlavní houbařská sezona. První letošní úlovky už možná máte doma. Pokud byste je chtěli uskladnit na později, můžete je nasušit, zavařit nebo také zamrazit. Je však nutné dodržet správný postup, abyste si spolu s houbami neskladovali jedovaté toxiny.

Jestli houby nezpracováváte ihned třeba do smaženice, určitě zkoušíte různé způsoby zavařování. Kdybyste z nich chtěli vařit třeba v zimě, vhodnou metodou jejich konzervace je zamrazení. Jenže není možné houby jen tak vložit do sáčku a šoupnout do mrazáku.

Houby plné mykotoxinů

Houby obsahují enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které způsobují jejich rychlý rozklad. Při tomto procesu se uvolňují mykotoxiny, které představují pro lidský organismus velkou zátěž. Nejvíce konzumací špatně upravených hub trpí slinivka břišní. Téměř všechny mykotoxiny také poškozují játra a ledviny a působí negativně na celý imunitní systém. 

Zamrazení hub bez jejich předchozí tepelné úpravy není šťastné řešení, protože i po vložení do mrazáku v houbách probíhá enzymatický proces. Během něj se neustále uvolňují mykotoxiny, které v houbách zůstanou i po rozmrazení. Proto je nutné tento rozkládací proces zastavit dříve, než houby zmrazíte. Čtěte také: Srpen přeje hřibům, hlívě i bedlám. Podívejte se, kde je hledat.

Houby krátce spařte

Nejjednodušším řešením je rychlé spaření hub. Stačí je dusit asi pět minut. Ani nemusíte přidávat vodu, protože ji houby samy pustí. Tím se také zmenší jejich objem a jsou skladnější. Takto lze zpracovat prakticky všechny houby vyjma bílých hříbků. Ty je vhodnější usušit, protože mrazením ztrácejí svoji typickou vůni. Zmrazené houby se doporučuje zpracovat zhruba do půl roku, jinak takzvaně vymrznou a ztratí své kulinářské hodnoty.

Zdroj: Healthline.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu