|  HOBBY
čt 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Mazlíčci
Někteří psi štěkají na vše, co se v okolí mihne 

Když vám nebo sousedům vadí, že váš pes štěká, zkuste bezpečný elektronický obojek

13. srpna 2021 13:06 / Depositphotos
 0   0
Štěkání patří mezi zcela přirozené chování psů. Reagují jím na podněty z okolí nebo teskní po svém páníčkovi, když jsou sami doma. Když to ruší sousedy, je namístě s tím něco udělat. Vhodným a rychlým řešením mohou být elektronické obojky.

Štěkají téměř všichni psi. Říká se, že čím menší pes, tím víc štěká. Nezáleží na velikosti zvířete, elektronický obojek může vašeho mazlíčka naučit utišit se.

Chytrá krabička od sirek

Elektronický obojek je malé zařízení, které prošlo výrazným vývojem. Jejich použití je velmi jednoduché, i když nabízejí řadu funkcí. Na trhu jsou nabízeny různé takzvané protištěkací obojky, a to zvukové, sprejové, vibrační, ultrazvukové nebo elektronické. Posledně jmenované patří mezi nejvíce prodávané díky kombinaci funkcí ostatních obojků.

Princip elektronického obojku

Zařízení je součástí obojku, který se psovi umístí na krk. Jakmile zvíře zavrčí nebo zaštěká, přístroj se aktivuje a vyšle zvukový signál. Pokud pes nepřestane, obojek přidá kromě zvukové signalizace i vibrace. To je pro psa něco jako „poslední varování“. Poté už by následoval elektrostatický signál, který je pro zvíře nepříjemný, ale není nebezpečný. Podle zkušeností chovatelů psi velmi rychle pochopí souvislost mezi signály a svým štěkáním. Brzy mu tedy bude k uklidnění stačit zvukový signál, případně vibrace.

Není se čeho bát

Obavy z toho, že by používání obojku bylo pro psa jakkoliv nebezpečné, nejsou na místě. Podle odborníků je často diskutovaný etický či bezpečnostní aspekt zcela irelevantní, jelikož zařízení musí splňovat velmi přísná kritéria. Nemusíte se tedy obávat, že byste svého miláčka týrali. Zbytečné jsou také obavy z toho, že by se obojek aktivoval při štěkání či vrčení psů v blízkém okolí. Zařízení se aktivuje výhradně vibracemi hlasivek psa, který jej nosí.

Výsledky na sebe nenechají čekat

Jak jsme již zmínili, většině psů trvá jen pár dnů, než zcela přestanou štěkat. Obojek tak budete moci brzy odložit. Pokud by pes po nějaké době opět začal štěkat, většinou mu stačí obojek ukázat. Rychle si uvědomí, co udělal špatně a ztichne. Pokud ne, obojek mu znovu připněte, aby si připomněl, co nemá dělat. Jako odměnu mu pak můžete připravit nějakou vlastní dobrotu. Zkuste recept na vynikající dort z aspiku, po kterém se jen zapráší.

Zdroj: Everyday health.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu