|  HOBBY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Zahrada
Použít na plevel chemii není vždy tou nejvhodnější cestou 

Zbavte se plevele nejen v trávníku jednou provždy. Tyto domácí prostředky fungují stoprocentně

12. srpna 2021 07:46 / Depositphotos
 0   0
Nechtěný plevel v trávníku, na záhonech nebo mezi dlažbou dokáže pořádně potrápit. Navíc pak zahrada působí neesteticky a zanedbaně. Ne vždy je však nutné se ihned pouštět do chemických postřiků. Vyrobte si raději doma ekologické prostředky, které s plevelem ihned zatočí.

Za plevel se obecně označuje rostlina, která na zahradě roste proti vůli pěstitele. Může se jednat naprosto o cokoli, tedy i rostlina, která je pro někoho plevelem, může být pro druhého vytouženým pokladem. Příkladem může být kopřiva. Spousta lidí na ni nahlíží jako na plevel, o který se navíc můžeme popálit, ale pro jiné zahrádkáře je to ceněná léčivá bylina.

V čem je plevel tak zákeřný?

Kromě toho, že plevel působí na zahradě neesteticky a jeho odstranění dokáže každého zahrádkáře pořádně potrápit, má negativní dopady na okolní rostliny.

  • Plevel vašim rostlinám ubírá vláhu. Má totiž silně rozvětvené kořeny, a proto je schopen načerpat ze zálivky více vody než okolní rostliny. Ty potom můžou začít chřadnout.
  • Plevel roste většinou velmi rychle, a tak snadno převýší vámi pěstované rostliny. V důsledku toho plevel zastíní pěstované rostliny i půdu. To má negativní vliv na růst a plodnost pěstované rostliny.
  • Jeho kořeny uvolňují do půdy v nemalém množství oxid uhličitý.
  • Může podporovat rozšíření růstných rostlinných chorob.

Vyrobte si proto na plevel účinný domácí postřik

Použít na plevel chemii není vždy tou nejvhodnější cestou. Existují mnohem efektivnější varianty, které jsou šetrné k životnímu prostředí, přitom fungují skvěle.

  • Ocet a sůl: kombinace dvou hrnků octa se čtvrt hrnkem soli je dokonalým zabijákem na plevel. Stačí smíchat dohromady a aplikovat na plevel.
  • Prostředek na nádobí: jestliže chcete u předchozího postřiku zvýšit účinnost, přidejte do něj jednu lžičku klasického prostředku na nádobí. Vše zamíchejte a postřik je připraven.
  • Voda z brambor: budete překvapeni, ale horká voda z brambor je skvělým likvidátorem plevele. Ideálně ji nalijte do mezer mezi kachličkami.

Plevele se můžete zbavit i mechanicky

Jestliže se vám nechce vytvářet domácí postřik na plevel, můžete se jej zbavit mechanicky. Jde o jeden z nejčastějších způsobů jeho likvidace. Spousta lidí však dělá jednu zásadní chybu, a to tu, že plevel neodstraní i s kořenem, ale pouze odtrhnou jeho viditelnou část. Proto si, pokud se pustíte do mechanického likvidování plevele, pořiďte například speciální vytrhávač, kterým spolehlivě odstraníte plevel i s kořenem. Dále čtěte: Vysaďte jahodníky nyní v srpnu. Napřesrok jich budete mít na rozdávání.

Zdroj: chalupari-zahradkari.cz, homebydleni.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu