|  HOBBY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Fruit carving má kořeny v Číně 

Naučte se vyřezávat do melounu a překvapte hosty na zahradní párty něčím výjimečným

08. srpna 2021 19:05 / Peugeot
 0   0
Chystáte se uspořádat nějakou oslavu a rádi byste své hosty překvapili něčím výjimečným? Pak zkuste fruit carving, neboli vyřezávání ovoce.

Fruit carving neboli vyřezávání ovoce je umění, které vyžaduje hodně trpělivosti, šikovnost a zručnost. Vzniklo pravděpodobně v Číně už kolem roku 600 našeho letopočtu. Dodnes je tam velice populární. Čínští řezbáři ztvárňují hlavně bájná stvoření a zvířata a takto vyzdobené ovoce, nejčastěji melouny, se pak podává na různých obřadech. V domácnostech se vyřezává ovoce, aby se s ním uctila vzácná návštěva.  Také v Japonsku má fruit carving dlouhou tradici. Japonci si totiž na estetickou stránku pokrmů hodně potrpí. Bez vyřezávání a zdobení ovoce se tedy žádný dobrý japonský kuchař neobejde.

Do Evropy se fruit carving dostal až později, přesto zde má mnoho příznivců. Nejčastěji se vyřezává do melounů a dýní, oblíbená jsou ale i jablka, hrušky, mango či ananas. Ovoce se v rukou šikovného řezbáře promění ve skutečné umělecké dílo. To se pak stává ozdobou nejrůznějších akcí, například svateb, oslav či jiných společenských událostí. Motivem bývají nejčastěji jména oslavenců či novomanželů doplněná květy. Výjimkou ale nejsou ani komplikované obrazce. My jsme navštívili jednoho z nejlepších v tomto oboru, kuchaře Zbyňka Ženíška. Gastronomické disciplíně fruit carving se věnuje už několik let a získal už pěknou řádku světových ocenění.

Zbyněk Ženíšek je také velkým fanouškem značky Peugeot. Sám jezdí s SUV Peugeot 5008. Vzhledem k tomu, že má tato značka nové logo, předvedl nám své umění právě na něm. Nové logo značky nahradilo 11 let starou podobu lva stojícího na dvou tlapách, podobně jako na našem státním znaku. Nově má logo Peugeotu tvar trojúhelníkového erbu, v jehož středu je umístěna impozantní lví hlava s mohutnou hřívou. Nad profilem hlavy se vyjímá nápis PEUGEOT. Nové logo bude už brzy k vidění na nových modelech značky. Prvním z nich bude Peugeot 308, který má lví hlavu precizně vygravírovanou do destičky upevněné k přední mřížce kapoty.

Postup vyřezání loga je poměrně jednoduchý. Vytisknete si motiv na papír, ten pak přišpendlete na plochu melounu a pečlivě překreslete, na tužku přitom musíte hodně tlačit. Pak ostrým tenkým nožíkem vyřezáváte dle předkresleného vzoru, přesně jako v přiloženém videu.

Chcete-li se fruit carvingu věnovat více, doporučujeme absolvovat kurz na některé z hotelových či kuchařských škol. Tyto kurzy bývají otevřené i veřejnosti.

 

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu