|  HOBBY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Zahrada
Papriky jsou náročnou zeleninou na pěstování i pro zkušené 

Přidávejte k paprikám toto po domácku vyrobené hnojivo a budou vám extrémně rychle růst

07. srpna 2021 08:18 / Depositphotos
 0   0
Papriky jsou jednou z nejoblíbenějších plodových zelenin. I pro zkušeného zahrádkáře však může být jejich pěstování nelehké. Papriky mají totiž vysoké nároky na umístění, výživu a další péči. Existuje však přírodní hnojivo, které jejich růst za všech okolností neobvykle podpoří.

Pro pěstování paprik je potřeba nejprve zjistit, jaké je pH půdy. Této plodové zelenině totiž nesvědčí kyselá půda, neboť v ní pak nedokáže asimilovat cenné látky. Pokud tedy papriky nejsou takové, jak jste si představovali, i když děláte vše správně, možná je problém v kyselosti půdy.

Nezoufejte však. Na problém existuje jednoduché řešení v podobě po domácku připraveného přírodního hnojiva. Navíc se hnojivo skládá z přísad, které s největší pravděpodobností budete mít doma. Když papriky odměníte touto zálivkou, za pár dní uvidíte, jak se doslova zvětšují před očima. Navíc budou mnohem chutnější.

Základem zázračného hnojiva je křída

Na přípravu hnojiva budete potřebovat sklenici o objemu 250 ml nastrouhané obyčejné křídy. Poté zhruba 300 až 500 ml infuze hnoje (například kravského), můžete však také použít jeden litr travní infuze. Poslední ingrediencí je obyčejná stojatá voda, které bude potřeba alespoň 10 litrů. Jakmile budete mít všechny přísady připravené, jednoduše je smíchejte dohromady a máte hotovo.

Hnojení tímto roztokem bude probíhat následovně. Po jednom litru hnojiva nalijte vždy ke kořenům každé jednotlivé rostliny papriky. Je vhodné, abyste před samotným hnojením půdu zalili, aby byla vlhká, neboť pak papriky lépe absorbují hnojivo. Již za několik dní byste měli vidět rozdíl. Rostliny budou mít nádherně zelenou barvu a obsypou se květy. Je to díky tomu, že křída obsahuje vápník, který působí jako skvělá prevence proti hnilobě.

Poté dopřejte paprikám roztok bohatý na draslík

Jakmile hnojivo z křídy zaktivuje růst paprik a vyléčí je od chorob, které nemusí být na první pohled znatelné, dopřejte jim zálivku bohatou na draslík. Ta podpoří plodnost paprik. Tak jako u roztoku z křídy i tuto zálivku si vyrobíte jednoduše doma.

Potřebovat budete sklenici o objemu 500 ml obyčejného dřevěného popela. Toto množství popela rozmíchejte v 10 litrech stojaté vody a nechte následně zhruba 24 hodin odstát. Poté je hotovo. Přidávejte po jednom litru roztoku ke každé paprice. Nezapomeňte před hnojením půdu zalít, aby byla vlažná. Dále čtěte: Jak ochránit dřevo na zahradě i v domě. Díky těmto tipům vydrží krásné mnoho let a neztratí barvu.

Zdroj: chalupari-zahradkari.cz, vsaduidoma.com, ireceptar.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu