|  HOBBY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Mazlíčci
I nejběžnější předměty mohou být pro psa nebezpečné 

Otrava u psů může mít fatální následky. Důležitá je prevence nebo okamžitá pomoc

11. srpna 2021 08:52 / Depositphotos
 0   0
Podobně jako chráníme děti před pozřením nebezpečných látek a věcí, měli bychom stejnou pozornost věnovat našim mazlíčkům. Na pozoru se musíme mít před chemickými přípravky, drobnými předměty, ale i některými rostlinami z domácnosti či zahrady, které mohou zvířeti způsobit otravu.

Psům mohou uškodit také zdánlivě bezpečné, pro člověka netoxické věci, mezi něž patří plastelína nebo vonné oleje.

Zrádné rostliny

Není výjimkou, když pes okusuje rostliny. Proto je nezbytně nutné vědět, které rostliny jej mohou ohrozit. Takové rostliny je pak vhodnější umístit tak, aby se k nim pes nedostal, nebo je třeba někomu věnovat. Horší je to u zahradních rostlin. Pokud se jich nebudete chtít zbavit, bude lepší je oplotit nebo jiným způsobem zabránit, aby se k nim zvíře dostalo.

Mezi rostliny, které psům způsobují potíže nebo jsou vyloženě jedovaté, patří: aloe vera, amarylka, asparágus, azalka, begonie, blahovičník, blín, brambořík, suché listy a pecky broskvoně, meruňky a třešně, popínavý břečťan, cibule, dracena, diefenbachie, eukalyptus, fíkovník malolistý, filodendron, hortenzie, hyacint, pecičky jablek, kolokázie, konvalinka.

Nebezpečné jsou i různé liliovité rostliny jako lilky, durman, rulík, blín apod., dále lopatkovec, konopí, muškát, náprstník červený, narcisy, ocún jesenní, orchidej, petrklíč, pivoňka, plamének, prvosenka, rostliny rajčat včetně zelených plodů, rododendron, sedmikráska, strelície, škumpa jedovatá, šplhavník, tis nebo vánoční hvězda. Velmi jedovatý je pak nejen pro zvířata oleandr.

Škodlivé věci v domácnosti

Mnoho běžných prostředků a věcí v domácnosti může mít pro psa až fatální následky. Pozor si musíte dávat na drobné předměty jako mince a baterie, naftalínové kuličky, vonné oleje či potpourri, avivážní ubrousky a přípravky do myčky nádobí, sáčky na zahřívání rukou či nohou nebo cigarety. Obecně musíte zabezpečit všechny čisticí prostředky. Některé by mohly vyvolat jen zažívací potíže, jiné způsobují poleptání jazyka, tlamy a žaludku.

Přípravky proti škůdcům

Všechny pasti na mravence s šváby, návnady pro hlodavce, šneky a slimáky obsahují jedovaté látky, po jejichž snědení si i pes přivodí otravu. Na množství pozřené látky pak závisí průběh otravy. Například jed na krysy obsahuje kumarinové rodenticidy, což jsou jedy blokující vitamin K a vyvolávající těžkou poruchu srážlivosti krve projevující se krvácením a krevními výlevy na všech sliznicích, kůži a ve vnitřních orgánech. Otrava nastupuje velmi rychle, pes začne silně slinit, třese se, může ztratit vědomí a uhynout. Protijed bohužel neexistuje, jedinou možností je co nejrychlejší vyprázdnění žaludku.

Lidské léky jsou tabu

Mnoho léků určených lidem může psa zabít. Proto je vhodné všechny léky, i ty volně prodejné, uschovávat mimo dosah nejen dětí, ale i zvířat. Dalším nešvarem je podávání humánních léků zvířeti. Občas se to stává, ale vždy je nutné to konzultovat s veterinářem. Nejčastější otravy léky jsou u psů způsobeny léky na bolest a tlumícími horečku, které majitelé svým psům naordinují v dobré víře sami. Čtěte také: Americká armáda testuje pilulku, která umí zpomalit stárnutí

Další nebezpečné nástrahy

Hnojiva, herbicidy a insekticidy je nutné uchovávat na bezpečném místě. Pes se také nesmí dostat na těmito přípravky ošetřená místa, dokud plocha není zcela suchá. Nebezpečná je také posypová sůl, která rozvrací minerální rovnováhu v těle. Psi jsou velmi náchylní k otravě oxidem uhelnatým. Pokud tedy budete mít v garáži nastartované auto, musíte mít otevřená vrata, jinak by to mohlo mít pro psa až fatální následky.

Jak poznat příznaky otravy

Sami dobře znáte svého mazlíčka, proto jistě poznáte, že s ním není něco v pořádku. Pozorovat můžete dušnost, malátnost, apatii, nechutenství, záškuby, poruchy koordinace nebo zvýšené slinění. V takových případech je dobré se porozhlédnout, zda neobjevíte něco, co mohl váš pes pozřít. Vždy také záleží na velikosti psa, druhu a množství látky, kterou pes pozře nebo se jí nadýchal. Někdy se otrava projeví až po několika dnech či dokonce týdnech.

První pomoc při otravě

Zcela zásadní je minimalizovat vstřebávání jedovaté látky do organismu nebo ji neutralizovat. Jestliže pes pozřel toxickou látku, je nutné co nejrychleji vyvolat zvracení, a to těmito způsoby:

  • Tříprocentním peroxidem vodíku, který se aplikuje do tlamy zvířete v dávce 1-2 ml/kg hmotnosti. Nedojde-li ke zvracení, postup po 10 minutách opakujte.
  • Jedlou sodou nebo hořčicí rozpuštěnými ve vodě a podanými na jazyk.
  • Jednou až třemi lžícemi soli rozpuštěné v půl litru vody. Tento roztok můžete aplikovat injekční stříkačkou do tlamy, kterou přidržíte, aby pes tekutinu spolknul.

Pokud se nepodaří vyvolat zvracení, nebo pokud nechcete situaci podcenit, ihned kontaktujte svého veterináře. Odborná pomoc může vašemu čtyřnohému kamarádovi  zachránit život.

Zdroj: Daily Paws.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu