|  HOBBY
pá 26. dubna, svátek má Oto, zítra Jaroslav
Zahrada
Rajčata praskají po vydatném dešti  

K praskání rajčat dochází i naší vinou. Vyhněte se jednomu častému nešvaru

06. srpna 2021 08:00 / Depositphotos
 0   0
Každý, kdo pěstuje rajčata, se těší na velké zralé plody. Bohužel někdy začnou rajčata praskat, což není žádoucí. Příčin může být několik. Pokud je budete znát, můžete tomuto nepříjemnému jevu předejít.

Častou příčinou praskání rajčat jsou výkyvy počasí, proto je lepší je pěstovat ve skleníku. Tuto možnost však nemají všichni, proto je nutné věnovat budoucí úrodě větší pozornost.

Dešti neporučíte

Rajčata si nedokáží poradit s velkým přísunem vody. Zálivku ovlivnit můžete, ale vytrvalý déšť nikoliv. Pokud takový přijde po delším suchu, naruší to pletiva v plodech rajčat, která začnou praskat. Letošní léto je na vydatné deště bohaté, proto není divu, že rajčata zahrádkářům praskají. Tomuto se dá zabránit již zmíněným pěstováním ve skleníku nebo volbou odolnějších odrůd.

Jaké odrůdy zvolit

Jestliže si nemůžete dovolit pěstovat rajčata ve skleníku, bude lepší zvolit některou z odolnějších odrůd. Mezi ně patří například Tipo, Dafne, Orfea, Partner, Parto, Bejbíno, Toríno či Start. Naopak nejnáchylnější k praskání jsou odrůdy F1 hybridy.

Nevynahrazujte zapomenutou zálivku

Popukaná rajčata nemusí mít na svědomí jen déšť, ale i váš přístup. Největší chybou je, když jeden den zapomenete rostliny zalít a poté se jim to budete snažit vynahradit bohatší zálivkou. Ta by měla být vždy stejná, i když někdy na zalévání zapomenete. Rajčata nezalévejte příliš mnoho, především pokud máte těžší nepropustnou půdu. Jak jsme již zmínili, rajčata si s velkým množstvím vody, která nestihne prosáknout hlouběji do půdy, nedokáží poradit.

Co s popraskanými rajčaty

Praskání rajčat nemají na svědomí žádné choroby ani škůdci, proto je můžete směle konzumovat. Prasklá rajčata jsou však náchylnější na tvorbu plísní, proto se doporučuje plody, které prasknou, co nejdříve sklidit a před přímou konzumací pečlivě omýt. Pokud jsou již zralé, můžete z nich připravit vše, co s nepopraskanými plody. Ovšem i nedozrálé kusy můžete zpracovat. Přečtěte si, jak můžete naložit se zelenými rajčaty.

Zdroj: ncsu.edu.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu