Libeček je skvělý nejen do polévky. Co všechno dokáže tato voňavá bylinka?
Léčivé účinky libečku jsou známy už od starověku a velké oblibě se těšil u středověkých léčitelů. Nejlepší ho je užívat v čerstvém stavu, dá se ale i sušit. K léčebným účelům se využívají semena i listy, ale nejúčinnější je kořen, který se vykopává brzy na jaře nebo na podzim.
Léčebné účinky libečku:
- podpora funkce ledvin
- nemoci ledvin
- zadržování vody v těle - močopudný účinek
- čistí krev, detoxikace
- krevní oběh - zlepšení stavu
- srdeční nemoci
- dna
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- žlučové kameny - rozpuštění
- močové kameny, močový písek
- ledvinové kameny, ledvinový písek
- nervová soustava - posílení
- svaly - posílení u svalové slabosti
- nepravidelná menstruace
- afrodiziakum
- stařecké skvrny, pigmentové skvrny pokožky
Ve středověku ale libečku přisuzovali i další schopnosti. Například libeček ukrytý v účesu nebo pod svatebními šaty má mladému páru přinést štěstí. Pokud se vám narodí holčička a vy jí do první koupele přidáte odvar z libečku, uděláte pro ní údajně líp, než kdybyste jí založili účet v bance. Poutníci si zase od pradávna dávali listy libečku do bot, a to proti bolavým chodidlům.
Při ledvinových potížích se libeček nikdy nepoužívá samostatně, pouze ve směsi, neboť může ve větším množství ledviny dráždit. Libeček má vysoký obsah vitaminů a je močopudný. Tím čistí krev i celý organismus, zlepšuje krevní oběh, léčebně prospívá při srdečních chorobách, dně, revmatismu a onemocnění ledvin. Působí jako mírné rozpouštědlo žlučových a močových kamenů. Celkově posiluje organismus, hlavně nervovou soustavu a svalstvo, působí také jako mírné afrodiziakum. Ženám libeček pomáhá při nepravidelné menstruaci. Jemně roztlučený kořen libečku smíchaný s trochou oleje se doporučuje přikládat na pigmentové skvrny na pokožce. A pokud si v létě potřete libečkem ruce a nohy, zaručeně na vás nepůjdou komáři.
Varování: Libeček není vhodný k dlouhodobému užívání a ani krátkodobě by jej neměli užívat lidé se závažnými poruchami ledvin a těhotné a kojící matky.
Libeček v kuchyni
Při vaření se používají výhonky a listy, které dodávají pokrmům typickou vůni a chuť. Svěží lístky přidáváme především do polévek, salátových zálivek, ale také do omáček nebo k masům. Zajímavou chuť dodá nádivce do kuřete. Čtyřicetiprocentní líh nebo vodka, v níž byla měsíc macerována semena, je bezchybná na kocovinu. Po scezení do tmavé lahve podle chuti lék oslaďte medem. Nadrobno nasekaný libeček se bezvadně hodí také do karbenátků. Jeho aroma se dobře snoubí s tvarohem, sýry či s vajíčkovou pomazánkou. A pokud snítku libečku přidáte do hrnce k bramborám, z obyčejných vařený brambor uděláte delikatesu.