|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Nevyhazujte zbytky po odšťavňování. Dají se využít. 

Používáte odšťavňovač? Nevyhazujte zbytky! Poradíme vám, jak je skvěle zužitkovat

12. září 2017 10:35 / Shutterstock
 15   0
Pokud doma používáte odšťavňovač, možná jste zatím zbytky vyhazovali. To je ale velká škoda. Doporučíme vám některé recepty, které si zamilujete.

Salát z odšťavněné zeleniny

Zelenina jako je mrkev, červená řepa a celer se po zbavení šťáv nemusí vyhodit, ale můžete si ze zbytků udělat výborný salát. Stačí, když si připravíte zálivku z olivového oleje, citrónu, cibulky, soli a mletého chilli. Směsí zalijte zeleninu a přidejte na kostičky nakrájený sýr podle vlastní chuti.

Pomazánka

Jinou možností, jak využít odšťavněnou zeleninu je smíchat ji se zakysanou smetanou, cibulkou a solí, či místo zakysané smetany použít majonézu. Pokud máte rádi česnek, dejte místo cibule do pomazánky právě nadrcený česnek.

Krekry

Z mrkve či jiných druhů zeleniny můžete připravit výborné krekry. Budete potřebovat ještě lněné a slunečnicové semínko, případně ještě dýňová semínka a oříšky. Dostupné suroviny smícháte zhruba v poměru na jeden hrnek vylisované mrkve jeden hrnek semínek a půl hrnku oříšků. Přidáte tři čtvrti hrnku vody a rozmixujete. Necháte chvíli ustát a pak rozetřete na pečící papír do trouby rozehřáté zhruba na 140 stupňů. Dosolíte podle chuti. Můžete přidat česnek a další koření. Pečete tak, aby byly krekry suché. Záleží tedy na tloušťce vrstvy.

Litý perník a jiné pečivo

Zbytky zeleniny z odšťavňovače přidávejte do nejrůznějších litých těst. Ve svém oblíbeném receptu uberte trochu mouky a přidejte zeleninu. Chuť bývá výborná, a navíc obohatíte své pečivo o potřebnou vlákninu.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu