|  HOBBY
ne 26. října, svátek má Erik, zítra Šarlota α Zoe
Ostatní
Nevyhazujte zbytky po odšťavňování. Dají se využít. 

Používáte odšťavňovač? Nevyhazujte zbytky! Poradíme vám, jak je skvěle zužitkovat

12. září 2017 10:35 / Shutterstock
 15   0
Pokud doma používáte odšťavňovač, možná jste zatím zbytky vyhazovali. To je ale velká škoda. Doporučíme vám některé recepty, které si zamilujete.

Salát z odšťavněné zeleniny

Zelenina jako je mrkev, červená řepa a celer se po zbavení šťáv nemusí vyhodit, ale můžete si ze zbytků udělat výborný salát. Stačí, když si připravíte zálivku z olivového oleje, citrónu, cibulky, soli a mletého chilli. Směsí zalijte zeleninu a přidejte na kostičky nakrájený sýr podle vlastní chuti.

Pomazánka

Jinou možností, jak využít odšťavněnou zeleninu je smíchat ji se zakysanou smetanou, cibulkou a solí, či místo zakysané smetany použít majonézu. Pokud máte rádi česnek, dejte místo cibule do pomazánky právě nadrcený česnek.

Krekry

Z mrkve či jiných druhů zeleniny můžete připravit výborné krekry. Budete potřebovat ještě lněné a slunečnicové semínko, případně ještě dýňová semínka a oříšky. Dostupné suroviny smícháte zhruba v poměru na jeden hrnek vylisované mrkve jeden hrnek semínek a půl hrnku oříšků. Přidáte tři čtvrti hrnku vody a rozmixujete. Necháte chvíli ustát a pak rozetřete na pečící papír do trouby rozehřáté zhruba na 140 stupňů. Dosolíte podle chuti. Můžete přidat česnek a další koření. Pečete tak, aby byly krekry suché. Záleží tedy na tloušťce vrstvy.

Litý perník a jiné pečivo

Zbytky zeleniny z odšťavňovače přidávejte do nejrůznějších litých těst. Ve svém oblíbeném receptu uberte trochu mouky a přidejte zeleninu. Chuť bývá výborná, a navíc obohatíte své pečivo o potřebnou vlákninu.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu