|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Sto gramů šípků obsahuje dva až pět gramů vitamínu C! 

Nastala úroda šípků! Plody plné vitamínů v zimě dodají sílu a zdraví. Poradíme, jak je sklízet, sušit i využít

20. září 2017 09:53 / Shutterstock
 37   0
Hitem podzimu jsou šípky! Kdy a jak je sbírat, jak je správně sušit? Nebo jak z nich připravit chutný šípkový čaj?

Planá růže šípková je půvabný keř a její šípky jsou výtečné. Roste často na okrajích pastvin či lesů. Plody jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Důležitý je zejména vitamin C, který posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním.

Šípky obsahují 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! Pro srovnání citrony mají 50 mg a jablka 20 mg.

Šípky dále sezpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil, ovlivňují srážlivost krve, nachlazení, zlepšují zásobování těla kyslíkem a udržují schopnost soustředit.

Obsahuje také vitaminy B1 a B2, které se podílí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Dále kombinaci vápníku a rutinu, která je součástí léků, například proti onemocnění dásní. V šípku najdete také fosfor a draslík.

Kdy a jak šípky sbírat

Na sběr šípků je právě ideální čas! Tyto chutné plody se sbírají od konce září do poloviny října, když jsou šípky oranžové až červené a tvrdé. Změklé a nahnědlé šípky nejsou ke sběru vhodné.

Sklízejte nůžkami a v rukavicích. Pozor! Šípky, které přejdou mrazem, ztrácejí na obsahu vitaminů! Při přebírání šípků rovněž mnutím nebo nožíkem odstraňte zbytky okvětí. Šípky sbírejte do látkového sáčku. 

Sušení šípků

Šípky nejprve přeberte a odstraňte větvičky, poškozené, vadné, nahnilé nebo namrzlé plody. Šípky důkladně omyjte ve vodě a na utěrce pak dokonale usušte. Takto jsou šípky připraveny k sušení. Můžete je sušit celé nebo nakrájené. 

Typy pro sušení šípků

1. Sušení v sušičce
Mohou se sušit celé, namleté i nasekané. Používáme-li sušičku, držíme se návodu pro její použití. 

2. Sušení v troubě
Celé šípky rozprostřeme na pečicí papír na plech a při teplotě kolem 60 °C je sušíme v troubě s mírně otevřenými dvířky. Při teplotách vyšších než 80 °C snadno zhnědnou nebo se připálí.

3. Sušení vzduchem
Je  také možné nnechat sušit šípky jen na vzduchu, případně na podzimním sluníčku. Oprané, přebrané a suché šípky nasypeme na drátěnou podložku. Připravenou podloužku s šípky vynášíme za slunečných dní na balkon nebo na terasu. Čas od času šípky prohlédneme jestli náhodou neplesniví, ale nestává se to.

Optimální je, pokud šípky dosušíte do tmavočervené barvy. Správě usušený šípek je tvrdý a při zmáčknutí praskne s drolí se. Nesmí zůstat unitř vlhký nevo vláčný. Zčernalé plody okamžitě vyhoďte.

Skladování sušených plodů

Skladovat by se měly v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Delším skladováním se snižuje obsah vitaminů, takže by doba úschovy neměla překročit jeden rok.

Použití šípků

Existuje mnoho způsobů, jak nasbírané šípky zpracovat. Pokud již máte nasušeno, určitě si připravte lahodný šípkový čaj plný vitamínů. Máme pro vás pár tipů na využití těchto úžasných plodů.

Univerzální šípkový čaj

Abyste získali plnou vůni a chuť šípkového čaje, je potřeba ho připravovat přímo z celých plodů. Šípkový čaj je nejen lahodný, ale také prospěšný. Obsahuje velké množství látek, vitamínů, které lidské tělo potřebuje. 

  • 1/2 hrnků sušených šípků
  • 5 hrnků vody

Půl hrnku šípků vaříme s 5 hrnky vody cca 30 minut. Množství můžete samozřejmě upravit a samozřejmě je vhodné přihlédnout k velikosti plodů. Je účinný proti nachlazení, zvyšuje imunitu, snižuje riziko onemocnění srdce a rakoviny. Pomáhá také při onemocnění dásní.

Šípky pro unavené oči

Namočte dva tampony do chladného, silného šípkového čaje a dejte si je na oči.

Sirup ze šípků

  • 1 kg zralých šípků
  • 2 litry vody
  • 1,5 kg cukru krupice

Čerstvě nasbírané šípky propláchneme studenou vodou, necháme okapat a poté rozdrtíme. Směs zalijeme litrem vody a za stálého míchání vaříme 10 minut. Pak scedíme přes husté sterilní plátýnko a drť, která se zde zachytí, znovu zalijeme litrem vody, opět přivedeme k varu a vaříme dalších 10 minut.

Získanou šťávu zase přecedíme a obě tekutiny slijeme dohromady. Do těch nasypeme cukr, který necháme rozpustit. Sirup zahříváme na teplotu 80-90 °C opět po dobu 10 minut. Sirup naplníme do nádob a necháme vychladnout. Skladujeme na chladném místě.

Šípková marmeláda

  • 1 kg šípků
  • 200-300 g cukru krupice
  • 1/2 balíčku želírovacího prostředku

Vyzrálé šípky vaříme do měkka. Ty potom prolisujeme, ale vzniklý odpad ještě zředíme vodou tak, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme, dokud nezhoustne, přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme.

Dekorace z šípků

Šípky se hodí také při tvorbě dekorací. Například podzimních či Vánočních věnců. Šípky vypadají krásně i samotné ve váze. Podívejte se na fotografie v galerii.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu