|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Zahrada
Rakovina stromů se objevuje hlavně na podzim 

I stromy může napadnout rakovina, náchylné jsou hlavně jabloně

10. září 2020 15:12 / Pixabay
 0   0
I stromy čas od času napadají nejrůznější nemoci a nevyhýbá se jim ani takzvaná rakovina. Tato choroba postihuje většinu ovocných stromů, hlavně pak jabloně, i některé neovocné listnáče, jako je buk, jilm, olše či platan. Poradíme, jak rakovinu stromů vyléčit.

Rakovina stromů je způsobena patogenní houbou rážovkou rakovinovou (Nectria galligena), která ničí podkorní tkáně stromů, podněcuje růst novotvarů, které brání transportu vody a působí prosychání větví. Na větvích se v kůře vytvářejí velké otevřené rány se silnými vyvýšenými okraji. Menší větve rychle odumírají, větší přežívají i několik let.

Houbová infekce se dostává do větví nebo kmene otevřenými ranami nebo místy poškozenými mrazem. Nejčastěji dochází k infekci na podzim, kdy patogen vniká do stromu čerstvými jizvami po opadu listů.

Větve napadené rakovinou je nutné neprodleně odstranit. Na podzim, když po prvních mrazech nebo po silném větru opadá většina listí, je možné stromy ošetřit postřikem hydroxidem měďnatým.

Až na zdravé dřevo

Pokud zjistíte, že se rakovina na vašich stromech objevila, začněte co nejdříve jednat. Ihned po sklizni nemocné pletivo odstraňte. Můžete jej vyříznout nožem, vydlabat nebo vyfrézovat, a to až na zdravé dřevo. Nezapomeňte odstranit také hlízovitá místa a případně i napadené tenké výhony. Nůž či jiný nástroj, který použijete, po práci vydezinfikujte plamenem nebo jej ponořte do formalinového roztoku (1/2 l 40% formalinu ve 20 l vody).

Dřevo spalte

V žádném případě nesmíte odřezané nemocné části stromů dát do kompostu. Dejte vše někam stranou a spalte. Pokud byste dali napadené části stromu do kompostu, znehodnotili byste jej. Jakmile ze stromu nemocnou část odstraníte, nezapomeňte rány ošetřit sadařským nebo stromovým balzámem. Pokud nemáte, vydezinfikujte rány třeba octem, zředěnou kyselinou octovou nebo dvouprocentním síranem měďnatým. Silně napadené dřeviny je vhodné odstranit.

Co lze udělat pro prevenci

Abyste rakovinu stromů na vaší zahradě vůbec neřešili, musíte dodržovat určitá preventivní opatření. Účinná je například bohatá výživa draslíkem. Nebezpečí nákazy zmírníte také díky opakovaným měďnatým postřikům, zvláště na podzim a na jaře. Použít můžete i sirnaté přípravky.

Důležitá je také volba správného stanoviště a odrůdy, některé jsou totiž vůči rakovině odolnější. Poraďte se proto v zahradnictví. Co se týká stanoviště, rakovina se častěji objevuje na stromech zasazených v těžké a mokré půdě. O tom, jak u ovocných stromů provést omlazující prořez, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu