Pažitka v sobě ukrývá velmi mnoho prospěšných vitaminů. Na zimu ji můžete uchovat v mrazáku i v oleji
První zmínky o pažitce pocházejí z Číny, z doby 3 000 let před naším letopočtem. Jde o výbornou a hlavně zdravou naťovou zeleninu. Naši předkové věřili, že je ochrání před zlem a dokonce z ní i věštili. Roste prakticky všude - v Evropě, Asii, Severní Americe, v Alpách, Kanadě nebo na Sibiři.
Pažitka obsahuje velké množství bílkovin, vitamin C, vitamin B2 s spoustu minerálů – např. vápník, sodík, železo a fosfor. Pažitka podporuje dobré trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním. Vitamin B, který obsahuje, je také výborný pro kvalitní stavbu kostí a pro pružnost a lesklost vlasů. Pažitka obsahuje v podstatě podobné látky jako česnek, většina z nich prospívá naší krvi, srdci i tlaku. Pokud si chcete pažitku uchovat i na zimu, je to docela snadné. Nejčastěji lidé pažitku zamrazí, výtečná je ale také pažitka v oleji.
Sušená pažitka není ideální
Mnoho pěstitelů pažitky možná napadne, že by si ji mohli nasušit. Samozřejmě, že to jde, ale odborníci tento způsob uchování pažitky moc nedoporučují. Důvod je jasný. Sušením totiž pažitka ztratí velkou část své chuti a po usušení už zůstává jen jako ozdoba pokrmů. Pokud si chcete pažitku uchovat na zimu, existují lepší způsoby.
Mráz jí neublíží
Nejčastěji si lidé pažitku na zimu zamrazí. Lze to provést dvěma způsoby. Někdo si pažitku nejprve najemno naseká a poté dá do sáčku zamrazit. Ještě jednodušší je snopky pažitky napevno zabalit vcelku do mikrotenového sáčku a ten pak nechat zmrazit. Když budete později pažitku potřebovat, stačí vytáhnout jeden snopeček. Zmrzlý se velmi dobře krájí.
Pažitka v oleji
Méně obvyklý, ale velmi chutný způsob uchování pažitky na horší časy je naložit ji do oleje. Opláchnutou pažitku nechejte okapat a pak ji nadrobno pokrájejte. Nasypejte pažitku do skleničky, mírně upěchujte a zalijte olejem. Nechejte chvíli odležet, aby se olej dobře vsákl do pažitky, a potom dolijte olej až po okraj. Nakonec zavíčkujte a skladujte v lednici.
Výhodou této úpravy je, že si pažitka zachová svoji chuť a vy získáte aromatizovaný olej, který lze použít na dochucení různých salátů. Naloženou pažitku použijte do omáček, pomazánek, salátů, mletých mas, polévek a dalších pokrmů. O léčivých účincích pažitky jsme podrobněji psali zde.