|  HOBBY
po 20. května, svátek má Zbyšek, zítra Monika
Zahrada
Právě teď je ten pravý čas na ostříhání levandule 

Jak správně ostříhat levanduli, aby se pyšnila záplavou nádherných květů

19. srpna 2020 13:22 / Depositphotos/ No-longer-here
 0   0
Levandule je poměrně nenáročná rostlina, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Potřebuje jen slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Bez problémů přečká zimu, neublíží jí ani silnější mrazy. Bez čeho se ovšem neobejde, je správně provedený řez.

Jak pečovat o levanduli, abychom se mohli těšit ze záplavy nádherných květů? Keře stříháme alespoň dvakrát ročně. Nejvhodnější čas je po odkvětu a pak na jaře, kdy je třeba rostlinu zmladit a zbavit omrzlých a uschlých částí. Nemusíte mít ale obavy, není to žádná věda. Zvládne to i naprostý laik. 

Jarní období 

Jarní období je pro řez nejlepší. Při silnějších mrazech v zimě stálezelené trvalky často omrznou. Tyto omrzlé části je pak dobré na jaře zastřihnout.

Pozor na pupeny

Nejvhodnější dobou pro řez je přelom března a dubna. V té době začíná rostlina rašit, pupeny jsou jasně viditelné a otevřené. Rány po řezu se v tomto období hojí mnohem lépe než na podzim a rostlina rychleji regeneruje. V první řadě odstraňte všechny zmrzlé části. Pak už se můžete pustit do hlavního řezu. Snažte se ale udržovat kulatý tvar keříku. Větvičky se nebojte zkrátit o celou jednu třetinu a pozor si dejte jen na to, aby na každé z nich zůstaly alespoň dva viditelné mladé pupeny.

Konec léta

Druhým vhodným obdobím pro střih levandulí je přibližně na začátku srpna, kdy levandule odkvétá. Právě v tuto dobu vezměte nůžky a odstříhejte všechny květy na začátcích stonků. Po odstříhání květů provědtě ještě jeden střih, kdy sestříháte samotnou rostlinku. Tu stříhejte nad úrovní nových lístečků, které vyrašily na jaře. Nikdy však rostlinku neostříhejte až do její dřevnaté části, nebo vám už znovu neobrazí.

Jak správně stříhat?

  • Rostlinu celkově prohlédněte, zkontrolujte její stav a vystříhejte případné odumřelé výhony. Snažte se zachovat kulatý tvar rostliny.
  • Rostlinu stříháme tak, že ji snižujeme a přitom musíme vidět zelené výhony na větvičkách
  • Nikdy nesmíme rostlinu sestřihnout tak, že zůstane jen zdřevnatělá část bez pupenů
  • Mladé rozvětvené keříky je možno zastřihnout na výšku 5-8 cm, vždy však musí na zbylé části zůstat dostatek aktivních pupenů

Vyvarujte se nejčastějších chyb 

Mezi nejčastější chyby patří již zmíněné podzimní stříhání. Další chybou bývá nedostatečnost řezu. Chybou je ale také přesný opak nedostatečného řezu - a to je příliš hluboký řez. Po příliš hlubokém řezu už levandule nemusí obrazit, nebo obrazí novými výhony pouze částečně. 

Stříhání levandulí je velmi důležité. Ovlivňuje tvar rostliny, kvalitu kvetení a celkový dojem rostliny. Díky správné péči a správnému stříhání mohou být levandule dlouhověké a krásné i v pokročilém věku. Prázdninová kráska hlásí návrat na naše zahrádky. Nenápadná, voňavá a nenáročná.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu