|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Krásná kytička, která byla dříve ozdobou každé zahrádky 

Prázdninová kráska hlásí návrat na naše zahrádky. Nenápadná, voňavá a nenáročná

17. srpna 2020 10:30 / Depositphotos
 0   0
Byly doby, kdy floxy nechyběly na žádné zahrádce. Jsou nenáročné, snáší sucho a milují slunce. Navíc jsou krásné, hodně výrazné, celé léto kvetou, nádherně voní a vydrží dlouho ve váze. Co víc si může zahrádkář přát?

Mnozí si floxy pamatujeme ze zahrádek babiček. Pak se objevily nové, moderní trvalky a floxy se ze záhonů skoro vytratily. Teď se po letech opět vracejí.

Prázdninové krásky

Floxy (neboli plamenky) kvetou hlavně v červenci a srpnu, a tak se jim někde říká prázdninové krásky nebo letní hvězdy. Nenáročné trvalky i atraktivní letničky se dnes zase vracejí na naše zahrady i balkony a vybrat si můžeme od nízkých plazivých do skalky přes letničky do truhlíků až po vysoké k plotu.

I když jsou floxy nenáročné, pár pravidel se vyplatí dodržovat, abyste se mohli těšit s krásných a bohatých květů. Jak tedy správně pěstovat floxy?

  • Floxům nejvíce svědčí světlá slunná místa, prospívají dobře i v polostínu, kde část dne svítí slunce a část je stín.
  • Vyhovuje jim běžná zahradní zemina bohatá na humus, dostatečně vlhká a propustná.
  • Nesnášejí přelití, spíše snesou krátkodobé sucho než přemokření, na které reagují žloutnutím listů, zpomaleným růstem a dokonce mohou i uhnít.
  • Nepotřebují vydatné přihnojování
  • Odstraňujte odkvetlé květy. Výrazně tím prodloužíte dobu kvetení.
  • Velmi dobře přezimují. Přesto je raději na zimu přikryjte chvojím nebo listím, především mladé rostliny po vysazení.

Množení

Floxy rostou velmi rychle a trsy se brzy rozrůstají. Po čtyřech až osmi letech na jednom místě je dobré trs na jaře nebo na podzim vyjmout, rozdělit a opět vysadit. Kromě rozdělování trsů je možné floxy množit také stonkovými řízky na jaře a v létě. Stačí odříznout asi 12cm stonek bez květů, lístky odstranit až do výšky 6 cm a řízek dát do vody. Až pustí kořínky, zasadíme řízky na zkypřený záhon s výživnou půdou obohacenou kompostem na vzdálenost asi 40 cm. Mladé rostlinky vysazené na podzim je potřeba důkladně zavlažovat a nenechat záhon zaplevelit.

A jaké jsou nejoblíbenější odrůdy?

Phlox paniculata

Do tohoto druhu se řadí téměř všechny současné odrůdy vysokých plamenek, souhrnně nazývaných Phlox paniculata - hybridy. Výška rostlin se pohybuje v rozmezí 60 až 180 cm. Kvete od července do září.

Phlox maculata

Velmi časně kvetoucí, kvete ještě před Phlox paniculata. Má více stonků v trsu, lesklé, tmavě zelené listy a květní lata má protáhlý, až válcovitý tvar. Je celkově menší, jen kolem 45 až 90 cm a barva květů je bílá, růžová, popř. s nádechem do fialova.

Pěstovat je můžete i na balkoně

Nemáte zahrádku? Nezoufejte. Floxy vám porostou i na balkoně. Stačí dostatečně velká nádoba s drenáží, vyplněná dobrou zahradní zeminou. Přímý celodenní úpal rostlinám nesvědčí, zvlášť v horkých dnech je potřeba zalévat i dvakrát denně, aby nepřeschla zemina. Přihnojujeme je jednou za tři týdny. Pokud vám na zahradě roste netřesk, máte hotový poklad. Víte proč?

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu