|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Recepty
Cibulový džem s vínem je vynikající lahůdka 

Dokonalá lahůdka. Vyzkoušejte netradiční cibulový džem s medem a červeným vínem

21. srpna 2020 15:33 / Depositphotos
 0   0
Přemýšlíte, co si počnete s novou úrodou cibule? Máme pro vás dva recepty na trochu netradiční cibulovou marmeládu s medem a tymiánem a pikantní cibulový džem s červeným vínem. Výborně se hodí k masům, paštikám a sýrům.

Cibule je zelenina stará jako lidstvo samo. Vždyť ve starém Římě lidé dostávali chléb, hry - a cibuli. Ne nadarmo se jí také říká královna kuchyně. Receptů z cibule má každá hospodyňka plno, ale my jsme si pro vás připravili dva netradiční způsoby, jak cibuli upravit.

Pikantní cibulový džem s červeným vínem

Co budete potřebovat?

  • 500 g žluté cibule
  • 500 g červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 velké nastrouhané jablko
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 - 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 Gelfix Extra
  • 300g cukru

Postup

Cibule oloupeme a nahrubo nakrájíme. V hrnci rozehřejeme tuk, vložíme nakrájenou cibuli, osolíme a osmahneme dozlatova. Přidáme 300 g cukru a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a asi 5 minut pod pokličkou podusíme. Přidáme ocet a víno a necháme zredukovat. Nakonec přidáme zázvor a česnek. Obsah Gelfixu smícháme s 1 lžící cukru a mírně vaříme ještě asi 5 minut. Případnou pěnu odebereme. Plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Cibulová marmeláda s medem a tymiánem

Co budete potřebovat?

  • 1 kg kuchyňské cibule
  • 1 feferonka
  • 2 lžíce másla
  • 120 g cukru
  • 1 lžička tymiánu
  • 250 ml jablečného octa
  • špetka soli
  • 1 - 2 lžíce medu

Postup

Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, feferonku zbavíme semínek a najemno nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a feferonku a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přisypeme cukr, a když karamelizuje, přilijeme ocet a přidáme špetku soli a tymián. Necháme zhruba 15 minut mírně vařit. Mícháme. Nakonec přisladíme podle chuti medem. Marmeládu dáme do čistých zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a ostavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nevíte, co s velkou úrodou rajčat? Poradíme vám.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu