|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Leuzea saflorová vypadá podobě jako náš bodlák 

Vypěstujte si skvělou bylinu na zvýšení fyzické síly a odolnosti vůči stresu

20. srpna 2020 08:38 / Depositphotos
 0   0
Říká vám něco leuzea saflorová nebo parcha saflorová? Možná jste o této bylině nikdy neslyšeli, což je velká škoda. Tato bylina výrazně posiluje centrální nervovou soustavu a má příznivý vliv na psychickou i fyzickou výkonnost. Využívá se při vyčerpanosti, chronické únavě či v období rekonvalescence.

Bylina leuzea je nápadně podobá známému bodláku, ale nedejte se oklamat vzhledem. Ve skutečnosti jde o málo známou bylinu, která je součástí tradiční sibiřské či ruské medicíny. Bylinka je svými účinky podobná ženšenu. Pojďme si podívat, při kterých zdravotních potížích a neduzích je leuzea účinná a jak se pěstuje.

O mimořádných účincích rostliny veřejnost poprvé informoval známý sibiřský etnograf G. N. Potanin na konci 19. století. Jen v oblasti Altaje se každoročně sklidí kolem 100 tun kořenů vyrostlých na přirozených stanovištích. Kromě toho se zakládaly plantáže i v řadě dalších oblastí u Moskvy a Novorossijska. Také u nás se v poslední době začala leuzea pěstovat na větších plochách. A vy si ji můžete vypěstovat i na své zahrádce.

Jak na pěstování 

Leuzea není pěstitelsky náročná rostlina a v našich klimatických podmínkách nejen velmi dobře roste, ale také přezimuje. Má však poměrně značné nároky na půdu, která by měla být na živiny bohatá a propustná. Na podzim je třeba půdu zrýt do hloubky 25-30 cm, na jaře prokypřit a urovnat.

Semena klíčí při teplotě 5-6 °C, optimum je 12-20 °C. Semena se zpravidla vysévají přímo na stanoviště, a to do sponu 30 x 60 cm nebo do řádků vzdálených od sebe 70 cm do hloubky 2-3 cm. Rozmnožovat ji však lze i vegetativně.

Po vyorání je třeba kořeny důkladně omýt a očistit. Rozřezejte na menší kousky zhruba 10 centimetrů a sušte při teplotě do 50 °C.

Způsob využití

Nejčastěji se užívá nálev, kdy se na 3 lžíce rozemletých suchých kořenů nalije 1 l vařící vody a nechá po tři hodiny odstát. Užívá se 1-2 lžíce 2-3krát denně před jídlem.

Další možností je tinktura, kdy se na 50 g suchých kořenů nalije 0,5l 60% alkoholu. Po 3-4 týdnech se tekutina přefiltruje a užívá se 2-3krát denně 15-20 kapek před jídlem po dobu 3-4 týdnů. Tinktura z rostliny může být použita i jako podpora léčby nespavosti. 

Jaké jsou účinky?

  • bylina má afrodiziakální účinek
  • pomáhá při bolesti hlavy
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • aktivuje nervový systém
  • má anabolický účinek (zvětšení svalů, svalové hmoty)
  • pomáhá při regeneraci jater, jaterních buněk po nemoci
  • využívá se při cukrovce, stabilizuje hladinu krevního cukru
  • celkově posiluje organismus
  • využívá se i proti stresu a k posílení psychiky
  • snižuje únavu

Užívání parchy saflorové nemá téměř žádné vedlejší účinky. Nemusí být vhodná pouze pro osoby trpící nízkým tlakem. Jitrocel roste všude kolem nás. Jeho využití je široké a navíc velmi jednoduché.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu