|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Již naše babičky nazývaly astry svatováclavským kvítím 

Léto pomalu končí. Zasaďte svatováclavské kvítí, které rozzáří každou zahradu

26. srpna 2020 11:25 / Pixabay/ Erich Westendarp
 0   0
Astry patří k nejstarším rostlinám našich zahrad. Jen co začnou kvést, je jasné, že se léto pomalu chýlí ke svému závěru. Astry jsou však tak nádherné, že se na ně stejně každý rok všichni těšíme a onu předzvěst podzimu jim rádi odpouštíme.

Astry najdou, vzhledem ke své rozmanitosti, uplatnění v každé zahradě. Mohou růst jako solitéry, ve smíšených trvalkových záhonech, keřových výsadbách, ale též na skalkách nebo v přírodních partiích napodobujících původní stanoviště. Vhodnými společníky pro ně bývají chryzantémy. Rozkvetlou zahradu můžeme mít díky astrám od poloviny srpna až do konce října. Navíc velmi dlouho vydrží ve váze. Jejich kouzlo je v množství květů, které jsou soustředěny do mnohačetných květenství.

Letničky z Číny

Latinský název letních aster je Callistephus chinensis, tedy astra čínská a u nás se pěstují už minimálně sto let. Oblíbené letničky pocházejí z Číny a ve 30. letech 18. století byly přivezeny do Evropy. Byly to rostlinky s keřovitým vzrůstem, čistě bílé, ale ve své genetické výbavě měly zakódované i další barvy, a tak se postupem času přeměnily ve skupinu velmi rozmanitou a bohatou.  Nevýhodou je, že se musejí předpěstovat z březnových výsevů. Ven se silná sadba vysazuje až v polovině května. Astry potřebují slunné místo a zahradní půdu s dostatkem živin, přímé hnojení organickými hnojivy ale rády nemají.

Trvalky z Ameriky

Novoanglické či novobelgické astry jsou původem americké vysoké rozvětvené trvalky s dřevnatějícími stonky, na kterých rozkvétají desítky jednoduchých malých úborů v syté fialové nebo růžové barvě. Do této skupiny rostlin patří ještě nižší astra keříčkovitá s drobnými kvítky méně výrazných pastelových barev. Šlechtitelé astry mezi sebou často kříží, díky čemuž vznikají krásné zahradní odrůdy, které si už pěstitelé vybírají jen podle barvy květů a výšky, nikoli podle původu. Už naše babičky se s jejich názvoslovím vypořádaly po svém a všem podzimním drobnokvětým astrám říkaly svatováclavské kvítí.

Nádherné kultivary

Květní úbory mohou být jednoduché, poloplné i plné, jehlicovité nebo kulovité a v různých barvách. Od bílé přes jemně růžovou k výrazně růžové, fialové až červené a vínové, a někdy můžeme vidět dokonce i téměř modré květní úbory. Nechybějí ani dvoubarevné kultivary. Zajímavostí jsou pak astry zeleně kvetoucí, odrůda ´Hulk´, které patří ke kuriozitám.

Jak a kde pěstovat astry?

Astry mají rády slunné místo s výživnou, dobře propustnou a sušší půdou. Nesnášejí čerstvé organické hnojení. Vyšší odrůdy vyžadují také místo chráněné před větrem, protože mají sklon k polehávání a vylamování. Astrám prospívá častější okopávání a provzdušňování půdy.

I když se většinou jedná o otužilé rostliny přivyklé našim podmínkám, není od věci zahrnout povrch půdy na zimu mulčovací kůrou. Prázdninová kráska hlásí návrat na naše zahrádky. Nenápadná, voňavá a nenáročná.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu