Vyrobte si výborný domácí jogurt. Podle našeho návodu to zvládne každý
Produkty od farmářů nebo s označením bio jsou obvykle na trhu za vyšší ceny, než známé značky ze supermarketu. Důvodem je nižší produkce, rozdíl v surovinách i trvanlivosti. Zdraví zkrátka něco stojí. Pokud patříte k těm, kteří nakupují jogurty pravidelně a ve velkém, zvažte, zda se vám nevyplatí domácí výroba. Když si navíc pohlídáte kvalitu vstupních surovin, budete mít jistotu, že to, co dáváte svým dětem, jejich tělu pouze prospívá.
Výroba s jogurtovačem
Domácí jogurt lze jednoduše vyrobit za pomocí přístroje s příznačným názvem – jogurtovač. Není na trhu žádnou novinkou, v jednotlivých spotřebičích však najdete rozdíly. V závislosti na tom, kolik vás doma je a jakou spotřebu jogurtu máte, si můžete pořídit přístroj pro výrobu šesti, osmi nebo dokonce dvanácti skleniček. V obchodech najdete ale také jogurtovače s jednou velkou nádobou, kde lze vyrobit například litr jogurtu najednou. Záleží na vás, zda si chcete usnadnit přípravu nebo následné servírování. Sterilita veškerého nádobí během výroby je naprostou samozřejmostí.
Vyrobit výborný bílý jogurt zvládne s tímto přístrojem každý. Stačí buď do skleniček nebo nádoby nalít mléko, přidat jogurtovou kulturu nebo jogurt, v němž jsou živé kultury už obsaženy, zavíčkovat či zavřít, připojit spotřebič do elektřiny a zapnout. Jogurtová kultura začne pracovat a vy jí musíte dopřát minimálně pět až šest hodin. Ideální je nechat pracovat jogurtovač přes noc a ráno si pochutnat na zdravé snídani. Výroba jogurtu tímto způsobem je snadná a investice do přístroje se brzy vrátí.
Jogurty v peřinách
Možná patříte k těm, kteří nestojí o další zavazadlo v domě, a dáte přednost výrobě jogurtu bez jogurtovače. Pak budete potřebovat minimálně potravinářský teploměr. Postup je prakticky stejný jako při použití přístroje. Do hrnce nalijete litr plnotučného mléka, pomalu přivedete k varu a necháte asi pět minut probublávat. Pozor, ať jej nepřipálíte! Poté uvařené mléko stáhnete z plotny a zchladíte na 40 až 45 °C. Vmícháte do něj čtyři lžíce jogurtu a plníte do sterilizovaných skleniček. Zavíčkujte a dopřejte jogurtu stálou teplotu – přesně to je totiž úkol jogurtovače. Skleničky nebo větší nádobu můžete zabalit do deky, schovat do peřin nebo postavit na radiátor zapnutý na nízkou teplotu. Zrání trvá stejně dlouho jako v přístroji. Ideální je nechat živou kulturu pracovat přes noc. Jak poznáte, že je jogurt hotový? Když je dostatečně hustý.
Náš tip:
Jestli máte děti, zvažte, zda se vám nevyplatí koupit jogurtovač a zmrzlinovač v jednom. Osvěžující pochoutce vyrobené doma odolá málokdo. Přístroje bývají velmi úsporné a při běžném provozu vás nijak nezruinují. Výrobou vlastních jogurtů navíc šetříte přírodu – nezatěžujete ji plastovými kelímky.