|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Když si umeleme maso z chovu doma, přesně víme, co sekaná obsahuje 

Ruční klasika, nebo elektrický pomocník? Podívejte se, jaké jsou rozdíly u mlýnků na maso

07. října 2018 10:34 / Depositphotos
 0   0
Kupovat mleté maso může být někdy risk. Máme věřit etiketám nebo neprověřeným řezníkům? Trendem posledních let je připravit si potraviny doma. Ať už se chystáte dělat boloňské špagety nebo sekanou, poradíme vám, jak si vybrat mlýnek na maso.

Všichni zřejmě pamatují starší těžké kovové mlýnky, které se musely připevňovat na kuchyňskou linku vařečkou. Byly sice náročné na montáž, ale prakticky nezničitelné a přežily několik generací. Ruční mlýnky na maso se vyrábějí i dnes. Stále jsou velmi odolné. Konkurují jim však elektrické přístroje. Na rozdíl od ručních se u nich nenadřete, melou rychleji a mají řadu dalších funkcí. Na druhou stranu jsou dražší a poruchovější.

Dáte přednost síle, nebo výkonu?

Zatímco u ručních mlýnků je důležitá lidská síla, u elektrických výkon. Doporučované minimum je 350 W. Takový pomocník už si dokáže poradit s drobnějšími kůstkami, které se v mase mohou objevit. Větším rodinám lze doporučit výkon 800 W, který zajistí zpracování až dvou kilogramů masa během jedné minuty. Podle odhadů trvá ruční mletí oproti elektrickému až čtyřikrát déle. Ale v případě elektrických mlýnků zase nezapomínejte na hluk a spotřebu energie.

Ocel je sázka na jistotu

Ať už dáte přednost čemukoliv, velký pozor si dejte na materiál, z nějž je mlýnek vyroben. Ani sebelepší plast na ušlechtilou ocel nemá. Preferujte ji především ve vnitřním ústrojí strojku – tedy u nožů, mřížoví, vnitřního šneku a dalších šroubů. Zatímco ocel znamená odolnost a sílu, plast se může velice rychle deformovat. Navíc dokáže zadržovat pachy, což v případě masa rozhodně není žádoucí.

Zvládnou zpětný chod i domácí klobásy

Rovněž oceníte, jestli bude mlýnek zvládat zpětný chod. Občas se stává, že se kvůli šlachám nebo kůstkám zasekne v přístroji maso. Nebudete jej muset celý rozebírat, mlýnek si totiž poradí s problémem sám. Další doporučovanou funkcí u elektrických přístrojů je automatický vypínač motoru, který jej chrání proti přehřátí.

A zřejmě největším bonusem mlýnků na elektřinu je jejich mnohostranné využití. Můžete v nich umlít vlastní klobásy, také chleba, zeleninu nebo připravit domácí cukroví. Stačí vyměnit příslušný nástavec a zacvaknout. S mlýnkem na maso můžete dokonce vyrobit i vlastní těstoviny.

Cenové rozpětí je široké

Kolik stojí mlýnek na maso? Ceny se různí. Pořídit jej můžete od několika stovek až po několik tisíc korun. Záleží na typu, materiálu, výkonu i funkcích – tedy toho, co od mlýnku vlastně požadujete. Sázkou na jistotu je prověřený výrobce. Jestli ale nestojíte o další přístroj v kuchyni, zkuste pouvažovat o kuchyňském robotu, který toho umí také hodně a mlýnek bývá součástí jeho výbavy. Velký návrat slaví i sifonové láhve. Víme, v čem se dnešní sodovkovače nejvíce liší.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu