Nerezový sporák nemusí být peklo. Stačí pár triků a je po šmouhách
Po nerezových spotřebičích, v tomto případě sporácích, sahá při výběru většina lidí. Jsou elegantní, nadčasové, hodí se k dřezovým bateriím, panelu na myčce i digestoři. Bohužel nevydrží věčně tak naleštěné, jako na obrázku nebo v obchodním centru. Jejich používání si žádá častou péči. Zkuste si osvojit několik rad, s nimiž se nestane, že budete mít i po nekonečném drhnutí na sporáku nevzhledné fleky.
Pozor na drsné zacházení
Drátěnky a hrubé strany houbiček jsou jednoznačně zakázané. Možná vás láká vzít je do rukou, když je sporák zatečený a plný mastných fleků od zaschlého jídla, ale vězte, že byste na nerezu způsobili nenávratné škody. Drsným přístupem způsobíte na lesklém povrchu rýhy, kterých se už nezbavíte. Stejnou paseku napáchají tekuté písky nebo abrazivní čistidla, která jsou vůči nerezu příliš agresivní.
Nejlepší je švédská utěrka
Se špinavým sporákem si hravě poradí jakýkoliv saponát, s nímž jste zvyklí umývat nádobí, případně jemnější prostředek na mytí sporáků. Zbaví jej mastnoty i bez násilí. Stačí použít jemnou houbičku nebo ideálně hadřík z mikrovlákna, tzv. švédskou utěrku. Na běžnou špínu nebo otisky prstů funguje také speciální sprej či pěna, které se dají sehnat v drogerii. Na mastnotu na digestoři, skříňkách i madlech platí to samé, psali jsme zde.
Soda zbaví skvrn, ocet vrátí lesk
Pokud preferujete domácnost bez chemie, osvědčují se ingredience, které vyčistí snad všechno: jedlá soda a kuchyňský ocet. Díky první z nich se během chvilky zbavíte zaschlých kapek, otisků i skvrn, a to když ji smícháte s horkou vodou a vytvoříte kašičku. Hadr namočený v octové vodě nebo přímo octu pomůže lesklý povrch krásně vyleštit.