|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Vaření na páře představuje nejzdravější způsob přípravy jídla 

7 věcí, které byste měli vědět, než si pořídíte do kuchyně parní hrnec

14. května 2018 14:56 / Shutterstock
 1   1
Zdravé jídlo plné živin, vaření rychlé a bez nádobí. Sen každé moderní ženy? Nikoliv nereálný. Všechny tyhle parametry totiž splňuje parní hrnec. Je skvělou alternativou pro všechny, co potřebují zhubnout, a je vhodný také pro diabetiky.

Jídlo se na páře připravuje už od nepaměti. Také parní hrnce jsou na trhu řadu let. Na oblibě však výrazně stouply s nástupem trendu zdravého životního stylu. Nedá se říct, že by byly v domácnosti nezbytné, ale jakmile je vyzkoušíte, jen těžko se vrátíte ke klasice. Zamilujete si je.

1. Na jakém principu parní hrnec funguje?

Potraviny připravuje za pomocí vlhkého horka a k přípravě jídla si vystačí s docela malým množstvím vody. Veškeré živiny tak zůstanou v potravinách a neuniknou do vody ani nejsou zničeny. Parní hrnec se dá pořídit v podobě jedné nádoby nebo vícepatrový. Některé typy se používají dokonce na sporáku.

2. Co všechno lze v parním hrnci připravit?

Především zeleninu, ale také kuřecí a vepřové maso, králíka, ryby, brambory, rýži, knedlíky, také vejce nebo dezerty. Nehodí se naopak pro přípravu masa hovězího či jehněčího, které vyžadují vyšší teplotu, a je lepší je upéct v troubě. Na zvážení jsou také potraviny, které obsahují samy o sobě hodně vody, a mohly by se v parním hrnci spíš rozmočit. Jedná se o houby, dýni nebo například lilek.

3. Jak jídlo z parního hrnce chutná?

Ze začátku vám bude připadat, že všechno chutná podobně. Parní hrnec totiž zvýrazní chuť jednotlivých surovin – ať už masa nebo zeleniny, které se dochucují až na konec. Po čase však zjistíte, že důsledkem tuku a všelijakého koření jste vlastně opravdovou chuť některých potravin ani neznali. Veškeré jídlo připravené v parním hrnci si navíc zachovává své nutriční hodnoty a většinu vitamínů. Ideálním dochucovadlem jsou bylinky. Jak se o ně starat v kuchyni na parapetu, jsme psali zde.

4. Jak dlouho příprava jídla trvá?

Vaření jednotlivých surovin na páře je sice o něco delší než ve vodě, na druhou stranu parní hrnec umožňuje zdravou přípravu několika jídel najednou. Do jedné nádoby lze vložit maso, do další přílohu, do třetí zeleninu. Pokud je správně poskládáte na sebe a nastavíte čas, jednotlivé části oběda nebude potřeba přihřívat ani hlídat na sporáku.

5. Jak vybrat parní hrnec?

Podle počtu strávníků zvolíte správnou velikost. Hrnce se prodávají většinou tři až dvanáctilitrové. Disponují nejrůznějšími funkcemi počínaje odpočítáváním času do konce vaření, automatickým vypnutím, odložením začátku, udržováním teploty a dalšími. Priority výběru jsou individuální. Rozdíl bývá také v designu a jeho kvalitě. Nejlevnější plast často praská.

6. Kolik energie parní hrnec spotřebuje?

Jako v případě jiných spotřebičů je důležité sledovat příkon. Pohybuje se obvykle v rozmezí 400 až 2000 W. Levnější spotřebiče mají nižší příkon, ale také více žerou, takže se v konečném důsledku prodraží. Roli však hraje i teplota vaření.

7. Za kolik se dá parní hrnec pořídit?

Spotřebič se dá koupit přibližně už od šesti set korun, můžete ovšem do něj investovat i několik tisíc. Jaká je zlatá střední cesta? Parní hrnec za patnáct set až dva tisíce korun. Na běžné vaření bohatě postačí.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu