|  BYDLENÍ
út 16. dubna, svátek má Irena, zítra Rudolf
Tipy a inspirace
Po domácku vyrobená aviváž vás překvapí svým účinkem i vůní 

Vyrobte si domácí aviváž. Nebude vás stát skoro nic, navíc preventivně čistí pračku

06. března 2022 15:57 / Shutterstock
 0   0
Jestliže se vám už ohrála vůně kupovaných aviváží na prádlo, které jsou povětšinou i drahé, pak máme pro vás řešení. Není nic jednoduššího, než si vyrobit vlastní aviváž. Není na tom nic složité a postačí vám k tomu věci, které máte běžně doma. Navíc ušetříte peníze a šetříte i přírodu, neboť je domácí aviváž zcela ekologická.

V obchodech a drogeriích je v dnešní době k dostání nepřeberné množství aviváží, každá má různou vůni i intenzitu. Problém je však v tom, že téměř všechny tyto průmyslově vyráběné avivážní prostředky nejsou ohleduplné k životnímu prostředí. Navíc stojí docela dost peněz a i když výrobci hlásají, že jsou vhodné pro dětskou, citlivou či alergickou pokožku, nemusí tomu tak být.

Proto není nic jednoduššího, než si aviváž vyrobit po domácku. Budete mít jistotu, že se jedná o produkt šetrný k životnímu prostředí, který ve výsledku nestojí téměř nic a dokonce vám bude i preventivně dezinfikovat pračku. Jak domácí aviváž tedy vyrobit a co k tomu potřebujete?

Ocet nahradí aviváž

Možná se budete divit, ale ocet je skvělým prostředkem k nahrazení aviváže, a to hned z několika důvodů. Během praní prádla je ocet schopen neutralizovat zbytky pracího prostředku, což je výhoda pro lidi s citlivou pokožkou. Dále se dostává hluboko do vláken textilie, kde pomáhá fixovat barvu. Zároveň v případě bílého prádla podporuje zářivě bílou barvu. Samozřejmě, že od aviváže očekáváme vlastnost změkčení prádla, což ocet umí také.

Ocet zároveň čistí pračku

Kromě výše uvedených přínosů pro prádlo také obyčejný ocet přispívá k preventivnímu udržení pračky v dobré kondici, neboť ji dezinfikuje a odmašťuje. Možná si kladete otázku, zda nebude pračka i prádlo nepříjemně cítit octovým zápachem. Není to tak. Typický octový odér se během praní zcela vytratí. Prádlo bude ve výsledku vonět čistotou a svěžestí, neboť ocet plní funkci lapače nepříjemných zápachů. A jak ocet jako aviváž používat? Vždy volte klasický kvasný ocet a přidejte jednu deci do nádržky na aviváž.

Aby domácí aviváž voněla

Pokud jste byli zvyklí na vůně aviváží, například v duchu exotiky, květin, jehličí a dalších vůní, pak i to je možné. Stačí k octu přidat několik kapek oblíbeného esenciálního oleje nebo parfému, který prádlo dokonale provoní. S esenciálním olejem to však nepřehánějte, je totiž silný. Bohatě vám postačí přidat k jedné deci octa čtyři kapky oleje.

Aviváž z kondicionéru

A pokud zrovna nemáte žádný esenciální olej a ani jej nechcete kupovat, pak si můžete vytvořit aviváž i z vašeho kondicionéru. A jak na to? Nalijte do mixéru pět hrníčků horké vody, dále 1 hrníček kondicionéru a nakonec 3 hrníčky obyčejného octa. Mixér zapněte a nechte puštěný do té doby, než se směs zcela spojí. Jakmile je hotovo, přelijte aviváž do láhve a používejte ji tak, jak jste byli zvyklí u kupované aviváže. Dále čtěte: Jak vyčistit a vydezinfikovat plyšové hračky, které se nesmí prát? Zkuste trik s jedlou sodou a mrazákem.

Zdroj: healthline.com, adbz.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu