|  BYDLENÍ
čt 18. dubna, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Interier
V zimě je potřeba nastavit okna do zimního režimu, abyste zabránili úniku tepla 

Ušetřete jednoduše na účtu za topení. Stačí mít správně nastavená okna v zimním režimu

29. ledna 2022 10:13 / Shutterstock
 0   0
Věděli jste o tom, že jdou plastová okna nastavovat na zimní a letní režim? Toto jednoduché seřízení oken vám dokáže výrazně ušetřit na účtu za topení. V tomto článku se dozvíte, v čem sezonní nastavení oken spočívá a jak je provést svépomocí správně.

O sezonním nastavení plastových oken mnoho lidí neví, přesto je to podstatná věc, která by se neměla zanedbávat. Nejenže díky správnému režimu můžete ušetřit spoustu peněz za topení, ale také přispíváte k zajištění delší životnosti vašich oken.

Zimní a letní režim

Zatímco zimní režim slouží k tomu, aby skrz okna unikalo méně tepla, a zároveň se do bytu nedostával studený venkovní vzduch, tak letní režim zajišťuje lehkou cirkulaci vzduchu i při zavřeném okně. Díky tomu se byt tolik nezapařuje a neobklopuje vás vlhký a těžký vzduch. Jak vidíte, sezonní nastavení oken má opravdu velký význam.

Jaká okna jdou nastavit

Principem nastavení oken do zimního či letního režimu je na základě změny jejich přítlaku. Jinak řečeno, hlavní roli hraje to, jak moc okno těsní. Celý proces seřízení oken do vhodného režimu spočívá ve správném nastavení kování. To se nachází na hraně oken. Je však potřeba dodat, že ne všichni výrobci mají na oknech toto kování připraveno. Podívejte se tedy, zda kování na oknech máte. Pokud ne, pak zavolejte svému výrobci, jaká je možnost seřízení oken.

Jak nastavit okna na zimní režim

Pokud jste okna ještě nikdy neseřizovali, pak mějte na vědomí to, že okna z výroby jsou prvotně nastavena vždy na letní režim. Pro změnu do zimního režimu postupujte následovně. Otevřete okno a najděte kování, které se většinou nachází na hraně u kličky. Pro přechod z letního na zimní režim musíte šroub na boční straně otočit přesně o 90 stupňů. Použít k tomu můžete například inbusový klíč. Koncentrujte se při tomto tahu na rysku, která ukazuje, o kolik stupňů musíte ještě šroub pootočit.

Jestliže jste zimní režim nastavili správně, pak by pro vás manipulace s kličkou na okně při otevírání nebo zavírání měla být o něco namáhavější. Což je v pořádku, je to způsobeno tím, že jste okno přitlačili více ke gumě, a tím pádem lépe těsní.

Jak okno nastavit zpět do letního režimu

Okna zpět do letního režimu nastavíte podobným způsobem, jen opačným směrem. Šroub otočíte o 90 stupňů zpětným tahem. Jako kontrola dobře nastaveného letního režimu je mnohem jednodušší otáčení kličky na okně při jeho otevírání nebo zavírání. Dále čtěte: Jak nádherně provonět domácnost. Zkuste trik s aviváží, která je mnohem lepší než drahé difuzéry.

Zdroj: veselebydleni.cz, jaktak.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu