|  BYDLENÍ
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Interier
Pro topení v krbu se doporučuje tvrdé dřevo, jako je buk nebo dub 

Jak správně topit v krbu a jaké volit dřevo, aby vám krb nezničilo

16. února 2022 13:15 / Depositphotos
 0   0
Jestliže chcete, aby vám krb či krbová kamna vydržela co nejdéle, je potřeba respektovat určitá pravidla při jejich používání. Ta mají totiž zásadní podíl na jejich účinnosti a výkonu. Navíc, při nesprávném používání paliva můžete krb i nevratně poškodit.

Krby, které jsou k dostání na českém trhu, jsou obvykle navrženy tak, abyste v nich mohli topit jen dřevem nebo dřevěnými briketami. To ale rozhodně neznamená, že můžete pro topení použít jakékoli dřevo, které zrovna seženete v hobby marketu nebo v lese. Věc se má tak, že každý druh dřeva se vyznačuje určitými vlastnostmi, jako je například výhřevnost, vlhkost, tvrdost, chemické složení či odlišný způsob hoření.

Proč nepoužívat vlhké dřevo

Jaký má vliv vlhkost dřeva na jeho hoření? Pochopitelně zcela zásadní. Dřevo určené pro topení v krbu by mělo být proto co nejvíce proschlé, díky čemu bude disponovat také co nejvyšší výhřevností. Vlhké dřevo totiž vydává mnohem méně tepla, protože jeho velkou část spotřebuje na odpaření vody. Kromě toho, že má navlhlé dřevo vliv na výhřevnost, také uvolňuje dým a dehet, což rozhodně nechcete. Dým a dehet nejenže znečišťuje krb a žáruvzdorné sklo, ale také dochází k zanášení komína, který se může i ucpat.

Ideální vlhkost dřeva

Pro topení v krbu a v krbových kamnech by měla být vlhkost dřeva do 20 %. Pro srovnání, pokud budete používat čerstvé dřevo, tak to má většinou vlhkost okolo 50 %. Dřevo, které je suché a najdete je v lese, tak obsahuje okolo 25 až 30 % vody. Nakonec dřevo, které je skutečně řádně proschlé, má vlhkost v rozmezí mezi 10 a 20 %. Co se týká doby, po kterou by mělo dřevo vysychat, tak je to v ideálním případě dva roky. Tato doba se dá pochopitelně zkrátit, pokud dřevo naštípete na malá polínka a budete je skladovat na větraném místě, chráněném před deštěm či sněhem.

Jaký druh dřeva volit

Obecně se doporučuje pro topení v krbu a krbových kamnech zejména tvrdé dřevo, jako je buk, dub, habr, jasan či dřeva ovocných stromů. Tyto druhy dřeva se vyznačují totiž vysokou výhřevností, jejich plamen je sálavý, vysoký a rozžhavené uhlíky i po spálení udrží v sobě dlouhou dobu teplo. Úplně nejvhodnější ze všech je však buk a jasan, který má zcela nejlepší vlastnosti a navíc dřevo velmi rychle vysychá. Nejpoužívanějším dřevem je však dub, neboť hoří pomalu a jeho plamen je poklidný.

Měkká dřeva hoří krátce

Oproti tomu měkká dřeva, což je lípa, bříza, topol, vrba nebo kaštan, která hoří příjemným poklidným plamenem jako dub, tak hoří velmi krátce, což je nepraktické. Proto se používají když už tak jen k rozhoření krbu nebo pro krátkodobé zpříjemnění atmosféry, ale ne na klasické vytápění. A co se týká jehličnanů, tak ty nejsou příliš vhodné na vytápění, neboť hoří velmi krátce, mají nízkou výhřevnost a navíc uvolněná pryskyřice zanáší krb a ucpává komín.

A co do krbu nepatří

Je však potřeba upozornit na to, že ne všechno dřevěné patří do krbu. Pokud máte zničený navoskovaný či naolejovaný nábytek, tak ten rozhodně nepatří do krbu. Stejně tak netopte dřevem chemicky ošetřeným či barveným. Nevhodné jsou dále lisované dřevotřísky, staré palety, překližky či jakýkoli jiný dřevěný odpad. Dále čtěte: Vložte do stojanu na příbory v myčce kuličku z alobalu a nádobí bude dokonale čisté a zářivé.

Zdroj: thespruce.com, goodhousekeeping.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu