|  BYDLENÍ
st 17. dubna, svátek má Rudolf, zítra Valérie
Interier
Při spánku se musíte cítit za každou cenu co nejpohodlněji 

Problémy se spánkem může způsobit i špatně zvolené povlečení. Kdy a proč zvolit flanel, kdy satén a kdy mikrovlákno

02. února 2022 08:06 / Unsplash
 0   0
Máte problémy se spánkem? Saténové povlečení pořád sjíždí z postele, mikrovlákno vám nevyhovuje a v obyčejné bavlně je vám chladno? Tak to bude povlečení z flanelu to pravé pro vás. Budete se do něj chtít zachumlat a vylézt z něj až na jaře. A proč zrovna starý dobrý flanel, když výběr materiálů nikdy nebyl větší? Prozradíme vám tři hlavní důvody.

Všeobecně lze říci, že dospělý člověk potřebuje k odpočinku 6 až 8 hodin denně, aby svému tělu a mozku dopřál dostatečnou regeneraci. Problém přichází ve chvíli, kdy nerušenému spánku něco brání. Nejčastěji je to špatná poloha, nekvalitní matrace, psychické problémy, zdravotní problémy nebo třeba přepracovanost. Na kvalitu spánku však může mít vliv i materiál vašeho povlečení.

Proto ze všech materiálů vyberte takový, které vašemu tělu nejvíce vyhovuje, je zdravotně nezávadný a snadno se udržuje. A přesně takový je právě flanel. Dopřejte svému spánku i pokožce tuto zimu luxus a zkuste si ho také pořídit.

Co může zapříčinit špatné povlečení

Zdá se to jako vtip, ale pravdou je, že cokoliv vás ze spánku budí a ruší váš noční klid, který by měl být nepřetržitý a co možná nejpohodlnější, znehodnocuje kvalitu regenerace vašeho těla, která se dlouhodobě může podepsat i na vašem zdraví. Při spánku byste se měli cítit pohodlně, v teple a nic by vás nemělo rušit. Takže pokud máte takové povlečení, které vás chladí, zadrhávají se vám do něj neobroušené paty nebo nehty na nohou, anebo vám povlečení i s peřinou neustále sjíždí z postele, pak je čas ho vyměnit. A proč ne právě za flanel, který je hřejivý, hebký a není tak pohyblivý jako například satén nebo povlečení z mikrovlákna. 

100% přírodní materiál

Flanelové povlečení se vyrábí ze 100% bavlněné tkaniny, jde tedy o čistě přírodní materiál. Ty mají oproti syntetickým tkaninám mnoho výhod. Kromě výborné hřejivosti jsou to především prodyšnost a schopnost dobře odvádět vlhkost. Nehrozí proto, že byste se v bavlněném povlečení cítili jako ve skleníku a probudili se propocení.

Hřejivý a příjemný na dotek

I bavlněné tkaniny existují v mnoha úpravách, tou nejlepší na zimní měsíce je právě flanel. Poznáte ho na první dotek. Jeho vysoký vlas, který vzniká počesáním na povrchu tkaniny, je nezaměnitelný. Při výběru ložního prádla byste měli sledovat jeho gramáž, někdy se uvádí jako plošná hmotnost tkanin. Konkrétně u flanelu se nesmí pohybovat pod hranicí 160g/m2.

Snadná údržba

Správná péče zachová vlastnosti vašeho povlečení a prodlouží jeho životnost. U flanelu vám ale nehrozí žádná práce navíc. Stejně jako jakékoliv jiné bavlněné povlečení můžete flanel bez obav prát v pračce na 60 °C. Při této teplotě se zbavíte nejen nečistot, ale i případných roztočů. Povlečení můžete sušit v sušičce na delší program s nižší teplotou. Měkká vlákna flanelu navíc nemusíte žehlit. Dále čtěte: Jak nejrychleji usušit prádlo v zimě bez sušičky? Vyzkoušejte trik našich babiček a dejte prádlo na mráz.

Zdroj: overstock.com, homedecorbliss.com, TZ Kvalitex.

Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu