|  BYDLENÍ
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Tipy a inspirace
V zimě je potřeba pravidelně kontrolovat stav pokojových rostlin 

Přidejte během zimy k pokojovkám česnek nebo skořici. Ochráníte je před plísněmi a jinými chorobami

09. února 2022 11:06 / Depositphotos
 0   0
Možná byste si mysleli, že pokojové rostliny mají přes zimu období klidu a kromě pravidelné zálivky nic nepotřebují, opak je pravdou. Právě během zimy, kdy doma topíme a málo větráme, jsou pokojovky nejvíce náchylné na napadení nejrůznějšími plísněmi. Poradíme vám, jak tomu předejít.

To, že během zimy pokojové rostliny trpí více na plísně, není nic neobvyklého. Přes zimu jsme totiž častěji doma, topíme, méně větráme a vlhkost bývá často vyšší. To vše jsou ideální podmínky pro vznik plísní. Ty však mohou napáchat velké škody.

Kontrolujte pravidelně stav rostlin

Obzvlášť v zimě byste proto měli pravidelně kontrolovat stav pokojových rostlin. Plíseň na rostlinách může nabýt nejrůznějších podob. Jednak můžete objevit lehký chomáček plísně, který se vyskytuje zejména v substrátu, neboť jím prorůstá. Tento nepatrný chomáček však může napadnout celou rostlinu a citelně ji poškodit. Dále na květech či listech můžete pozorovat černé či hnědé skvrny. Oproti tomu stonek a zemina může být napadena plísní, která se projevuje typickým bílým povlakem.

Jak předejít plísním

Během zimního období pravidelně větrejte, abyste zabránili přílišné vlhkosti v domácnosti. Vyvarujte se však toho, abyste rostliny měli v průvanu. Dále rostliny pravidelně kontrolujte. Pokud nějaké plísně objevíte, tak je mechanicky odstraňte. Nezapomínejte na kvalitní drenáž, která je základem pro udržení optimální vlhkosti v květináči.

Přimíchejte do půdy skořici

Pokud je zemina v květináči napadená plísní nebo vidíte, že začíná zahnívat rostlina, je na místě půdu v květináči vyměnit za novou. Spolu s tím můžete vyzkoušet velmi účinnou potravinu, skořici. Ta působí antisepticky, díky čemu působí preventivně proti vzniku plísní v půdě. A nebojte, skořice rostlinám nijak neškodí.

S česnekem proti plísním

Kromě skořice skvěle poslouží také česnek. Ten obsahuje látku alicin, která se vyznačuje silnými protiplísňovými a antibakteriálními účinky. Abyste sílu česneku využili maximálně, připravte si jednoduchý česnekový nálev. Je to jednoduché. Jeden stroužek česneku rozmačkejte a nechte jej louhovat v půl litru vody. Poté sceďte a použijte přímo na pokojové rostliny buď jako postřik nebo přímo jako zálivku. Používejte ideálně jednou týdně. Kromě tohoto nálevu však můžete nasekaný stroužek česneku přidat rovnou do substrátu v květináči. Dále čtěte: Přehnali jste to se solí? Vaječné bílky, pečivo a další triky našich babiček, které zachrání jakékoli přesolené jídlo.

Zdroj: dengarden.com, growplants.info.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu