|  BYDLENÍ
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Exterier
Představa teplých letních dnů nás nabíjí optimismem 

První slunečné dny lákají k přípravě zahrady na jarní sezonu. Oprašte venkovní nábytek a pusťte se do příprav

15. února 2022 16:05 / Depositphotos
 0   0
Také už se nemůžete dočkat jara? Obcházíte svou zahrádku a přemýšlíte, co letos vysadíte, který záhonek přesunete a hlavně se těšíte, až se konečně venku posadíte a budete poslouchat ptáky a vnímat čerstvý vánek? Tak na nic nečekejte a vydejte se zkontrolovat škody, které se od podzimu vyskytly jak na vašem porostu, tak na venkovním sezení či terase. A nakonec zbývá to nejpříjemnější: naplánujte si, jak bude váš letní venkovní pokoj tento rok vypadat.

Ať už máte posezení v zahradě nebo na terase, s prvními slunečnými paprsky a prodlužujícími se dny je ideální čas začít s jeho přípravou, abyste si letošní sezonu užili v dokonale vyladěném prostředí, kde budete rádi relaxovat i trávit čas s rodinou nebo přáteli. Jak ošetřit stávající nábytek i vybrat nový a co by venkovnímu sezení nemělo chybět?

Zkontrolujte stav zazimovaného nábytku

Pokud jste před zimou svůj zahradní nábytek před uskladněním nebo zakrytím dobře očistili a případně na něj nanesli ochranný nátěr, nebude pro vás jeho odzimování patrně žádný problém a vybalíte ho na sezonu v dobrém stavu. V opačném případě bude nutné zjistit rozsah poškození a zda se ještě vyplatí investovat do jeho péče čas a peníze. Pokud je nábytek stabilní, závisí jeho péče a úprava především na materiálu, ze kterého je vyrobený.

Nejjednodušší typ nábytku na čištění je plast, protože má obvykle hladký, lesklý povrch, který přirozeně odpuzuje skvrny. Při čištění plastů se doporučují univerzální čisticí prostředky vyrobené z přírodních olejů a enzymů. Nepoužívejte drátěnky, protože na čištěném povrchu zanechají slabé rýhy a škrábance. Vhodné je použití hadrů z mikrovlákna.

U dřevěného nábytku z materiálů, jako je teak, akácie nebo eukalyptus, které jsou skvělou volbou pro venkovní nábytek, protože jsou velmi odolné, je péče docela jednoduchá. Stačí nečistoty otřít vlhkým neabrazivním hadříkem. V případě odolnějších nečistot namočte hadr do mýdla s neutrálním pH a teplé vody, vyždímejte přebytečnou tekutinu a otřete místo dočista a následně je nechte přirozeně vyschnout na slunci nebo otřete dosucha.

Dřevěný nábytek, který jeví větší známky poškození, očistěte kartáčem a jeho povrch srovnejte smirkovým papírem, povrch následně odmastěte a natřete k tomu určeným olejem, namořte nebo přelakujte.

Proměna venkovního sezení

Vytvoření nebo proměna venkovního posezení ve „venkovní obývací pokoj" je poměrně snadná. Ať už zde zachováte stávající nábytek nebo se vrhnete do nákupu nového, venkovní prostory snesou i další vychytávky, které vám zpříjemní chvilky odpočinku. Kromě klasického posezení určitě během sezony oceníte i závěsná houpací křesla nebo lehátka. Skvělou vychytávkou je také umělý travní koberec, který můžete dát do exteriéru ale také interiéru. Můžete si na něm občas i chvíli posedět a užít si chvilku jako byste byli v parku.

Zvažte umístění venkovního zrcadla

Skvělým řešením u menších prostor může být také venkovní zrcadlo. Zahradní zrcadlo může být designovým i praktickým doplňkem venkovního prostoru, zejména v malých zahradách nebo terasách, protože pomáhá vnést světlo do tmavých koutů a prostorů, a zároveň poskytuje iluzi hloubky a prostoru za zdí, na které visí. Přestože zrcadla nejsou primárně určena do vnějšího prostředí, můžeme vhodným ošetřením prodloužit jejich životnost. Naneste tenkou vrstvu neutrálního silikonového tmelu do záhybu mezi rámem a zrcadlem a mokrým prstem vyhlaďte těsnění po celém švu. Silikonový tmel je voděodolný, což zabraňuje vniknutí vody pod zrcadlo a pomůže oddálit zkorodování stříbrné odrazové vrstvy. Zrcadlo umístěte na severní stěnu tak, aby vám odraz slunce nezničil vegetaci před zrcadlem a nezapomeňte ho vhodnými nálepkami zviditelnit, aby do něj nenaráželi letící ptáci. Iluze dalšího prostoru je totiž dokonalá.

Zamyslete se nad venkovní kuchyní

Venkovní kuchyně je dokonalým zdrojem zábavy ve vašem venkovním prostoru. Trávíte-li v létě na zahradě hodně času, zamyslete se nad tím, zda letos neudělat další krok a nevytvořit si na terase i venkovní kuchyni. Dovedete si snad představit něco víc příjemného než vůni čerstvého dřeva ve venkovním grilu nebo krbu, na kterém se peče několik šťavnatých burgerů či zeleniny?

Vyberte vhodné posezení

Venkovní prostor můžete vyplnit také například jednoduchým proutěným gaučem a židlemi se stolem. Pohodlí místu dodáte pomocí polštářů a dek. Rostliny v květináčích v okolí sezení budou nejen efektní, ale pomáhají udržovat také čistý vzduch. A zapomenout byste neměli ani na osvětlení. Dostatek osvětlení znamená, že si můžete užít první jarní večery v příjemné atmosféře, kterou nenaruší ani tma. Přidání jednoduchého venkovní koberce pak skutečně spojí prostor a dotvoří dojem venkovního obývacího pokoje. Mohlo by vás také zajímat: Díky starým paletám skvěle schováte popelnice a ještě vytvoříte zahrádku.

Zdroj: nytimes.com, realhomes.com.

Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu