|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Domácí
Nezapojujte nás do eskalace konfliktu, píše Klaus  

Nezatahujte Českou republiku do vojenské eskalace konfliktu a hrajte důstojnou hru, vyzývá Václav Klaus

15. února 2022 08:24 / Depositphotos
 0   0
Bývalý prezident Václav Klaus varoval, že je velmi reálná možnost rozhoření otevřeného válečného konfliktu na Ukrajině. V dopise adresovaném premiérovi Petru Fialovi (ODS) upozorňuje, že Rusko na Ukrajině nepochybně sleduje své vlastní zájmy, avšak je potřeba jej brát vážně a zapojit jej do řešení konfliktu.

Exprezident Václav Klaus žádá v otevřeném dopise premiéra Petra Fialu o to, aby vláda opustila "nepochopitelnou pasivitu" v otázkách Ukrajiny. Má se zapojit do vyjednávání s cílem najít bezpečnostní záruky pro všechny zúčastněné strany.

Klaus požaduje také zodpovědné a důstojné vystupování vlády, odmítá pokusy zapojit Česko do vojenské eskalace konfliktu a hledání „jediného správného názoru“ na věc. Podle Klause současná vláda zaujímá „nepochopitelnou pasivitu“. Také napsal, že obavy Rusů jsou legitimní a bez nich se nepodaří vyřešit konflikt.

Klaus situaci popsal jako „neudržitelnou a vrcholně nebezpečnou pro všechny“ a považuje ji za „dlouhodobě největší bezpečnostní hrozbu“ v Evropě. Stupňující se konflikt přirovnal k „válečným hrátkám s nejmodernějšími zbraněmi“ a zdůraznil, že se nejedná o žádnou počítačovou hru. Podle exprezidenta se možný válečný konflikt týká i Česka, přestože si tuzemská veřejnost hrozící nebezpečí „příliš nepřipouští“.

„Válečné hrátky s nejmodernějšími zbraněmi nejsou nevinnou počítačovou hrou. Nelze lehkovážně spoléhat na to, že se v napjaté situaci a v nestřežené chvíli do takových hrátek nemůže vloudit chyba. Ta by uvedla do pohybu nezvladatelný vývoj se spontánní dynamikou, jenž zastavit by nebylo možné. Nestalo by se tak v historii poprvé,“ připomíná exprezident.

Exprezident připustil, že Rusko v současném sporu sleduje své vlastní zájmy. Ty jsou rozdílné od zájmů ostatních aktérů. „Jeho obavy jsou legitimní a je třeba je brát vážně. Bez Ruska a na jeho úkor nelze dnešní konflikt vyřešit," napsal Václav Klaus.

Ministerskému předsedovi bývalý prezident sděluje, že už bylo dost politických vytáček, šíření paniky a přilévání oleje do ohně. „Odmítáme pokusy zapojovat Českou republiku do vojenské eskalace konfliktu, dodávat do jeho ohniska zbraně, podílet se na zvyšování napětí, jakož i zneužívat konflikt kolem Ukrajiny v domácím vnitropolitickém zápase a vytvářet atmosféru, v níž je povolován jen jeden ‚správný‘ názor. Nevytvářejme nepřátele z těch, kteří mají názor jiný,“ radí bývalý český prezident premiérovi. Evropa si pod sebou podřezává větev. Politici Bruselu sledují jiné cíle, než je prosperita obyvatel, říká Václav Klaus.

Zdroj: klaus.cz, autorský článek.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu