|  ZPRÁVY
čt 4. července, svátek má Prokop, zítra se slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Zahraniční
Kdo bude řídit Francii? Macron nebo Merkelová? 

Merkelová se raduje tak okatě, že by měl být zbytek Evropy pořádně ostražitý

09. května 2017 05:05 / Shutterstock
 3   5
Podle německého tisku vítězství liberála Emmanuela Macrona nad kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou v prezidentských volbách zabránilo nemyslitelnému a předešlo noční můře Francouzů.

Evropa si prý může vydechnout. „Noční můra se nestala skutečností a pravicová extrémistka se nenastěhovala do Elysejského paláce. Západní svět a Evropa byly ušetřeny dalšího politického zemětřesení po brexitu a Trumpovi," píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vítězství devětatřicetiletého Macrona vítá jasnými slovy také list Süddeutsche Zeitung, podle kterého výsledek odvrátil katastrofu. I tento list upozorňuje na negativa a možné potíže. Výsledek Le Penové je podle něj výrazný a její Národní fronta je nyní pevnou a běžnou součástí politického systému. „Tato normalizace je nebezpečná," konstatuje deník.

„Byl to ale večer radostný pro Francii i pro Evropu. Macron má pět let času. Když ale  nebude mít úspěch, bude se Evropa v květnu 2022 obávat ještě mnohem více než v neděli," míní deník.

Také podle serveru Spiegel Online má nyní Macron pět let času, aby se mu podařila obnova Francie a zachrana Evropy. Vítězství Macrona je podle něj začátkem nové éry francouzské politiky.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je nový prezident Macron nositelem naděje pro miliony Francouzů i mnoho lidí v Německu a v Evropě. Merkelová nepochybuje o tom, že se jí s ním bude dobře spolupracovat. „Velkolepý úspěch Emmanuela Macrona mě velmi těší a už v neděli jsem mu gratulovala," řekla Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně.

Německo a Francie jsou podle ní osudově spjaté, a Berlín je i proto připraven Paříž podporovat. Důležité podle ní je, jak se Macronovi bude dařit v oblastech jako je růst hospodářství, snižování nezaměstnanosti či integrace přistěhovalců.

Merkelová se z vítězství Macrona raduje natolik hlasitě, že by zbytek Evropy měl zvýšit svou ostražitost. Zejména hodně podobný náhled obou politiků největších unijních zemí na imigrační politiku, nevěští pro zbývající evropské země nic dobrého!

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu