|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Zahraniční
Strach z jaderného útoku je v této oblasti obrovský 

Napětí se stupňuje. Pokud Severní Korea zaútočí, USA jí nezůstane nic dlužná

26. dubna 2017 05:38 / Shutterstock
 1   4
Spojené státy by mohly zaútočit na KLDR, pokud severokorejská armáda napadne americkou vojenskou základnu, uskuteční zkoušku mezikontinentální balistické střely nebo jadernou zkoušku.

Prohlásila to v pondělí americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Diplomatka v rozhovoru pro zpravodajskou stanici NBC uvedla, že u jednoho z uvedených scénářů by prezident USA zakročil a rozhodl o dalších krocích. Podle jihokorejských činitelů existuje možnost, že Pchjongjang uskuteční svůj šestý nukleární test nebo první zkoušku mezikontinentální balistické střely v těchto dnech, kdy KLDR slaví 85. výročí založení své armády.

Haleyová ocenila snahu Číny, která na Severní Koreu vyvíjí nátlak, aby s provokacemi skončila. Zároveň zkritizovala vůdce KLDR Kim Čong-una a označila ho jako nestabilního a paranoidního vůdce.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa pracuje na získání podpory pro kroky, které by vedly k zastavení jaderného a raketového programu Severní Koreje. Trump v této souvislosti v neděli hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pching a japonským premiérem Šinzóom Abem.

KLDR se desetiletí horlivě snaží vyrobit mezikontinentální balistickou střelu s jadernou hlavicí, schopnou zasáhnout severoamerický kontinent. Jen loni Pchjongjang uskutečnil dvě jaderné zkoušky.

Strach z jaderného útoku je v této oblasti obrovský. Vzrůstající napětí na Korejském poloostrově děsí například Japonce natolik, že se začínají připravovat na jadernou válku. Jak informovala agentura Reuters, poptávka po atomových krytech v posledních týdnech vzrostla hned desetinásobně. Obyvatelé země navíc hromadně skupují čističky vzduchu. To proto, že premiér Šinzó Abé varoval, že by mohla KLDR zaútočit sarinem.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu