|  ZPRÁVY
st 3. července, svátek má Radomír, zítra Prokop
Domácí
Další země zvažuje kroky proti finančníkovi Sorosovi 

Jsou Sorosovy organizace a jejich působení pro jednotlivé evropské státy, ale i Evropu jako celek, vůbec přínosné?

01. května 2017 05:02 / Shutterstock
 6   6
Polská vláda chce vzít přidělování finančních prostředků z norských fondů neziskovým organizacím v Polsku do vlastních rukou.

Dosud měla přerozdělení těchto prostředků na starosti Georgem Sorosem financovaná organizace Batory Foundation. Batory Foundation spravuje celkem kolem 800 milionů eur, které  pocházejí právě z Norského fondu založeného a vlastněného norským královstvím.

Minulý měsíc místopředseda vlády země, Piotr Glinski, oznámil, že vláda má v úmyslu velkou část těchto prostředků rozdělit prostřednictvím vládních organizací namísto Batory Foundation. Nadace Batory Foundation od roku 2014 vložila 130 milionů zlotých (přibližně 31,7 milionů eur) do různých skupin a organizací v Polsku. Mezi nimi jsou podle Bloombergu organizace pro podporu parlamentní demokracie, rovnosti mužů a žen a rovnost pohlaví, a podporu gayů, lesbiček a transsexuálů, stejně jako náboženské instituce.

Norský velvyslanec v EU, Frank Bakke Jensen, nepřímo zamítl žádost polské vlády. "Regulační požadavky na organizace, které rozdělují finanční prostředky v jiných zemích, mimo jiné představují nezávislost od vládních orgánů při rozdělování finančních prostředků."

Mezi Polskem a EU došlo v posledních měsících k několika sporům. V podstatě lze říci, že polská vláda pod premiérkou Beatou Szydłovou má jiné názory například na přijímání uprchlíků či reformy soudnictví, než Evropská unie. V poslední době situace eskalovala, když Evropská unie proti vůli Polska znovu zvolila Donalda Tuska za předsedy Evropské radě.

I v Maďarsku zuří prudký spor mezi vládou a Evropskou komisí, protože premiér Viktor Orbán chce zrušit Sorosem financovanou Central European University. Orbán obvinili univerzitu, že je platformou pro podvratné činnosti. Poukazuje na to, že univerzita byla založena ve Spojených státech, a proto chce vědět, co americká vláda plánuje s univerzitou dosáhnout. Evropská komise nyní zahájila právní kroky proti Maďarsku. Soros se osobně setkal s Jean-Claude Junckerem. Ani Juncker ani Soros se nevyjádřili o průběhu jednání. Maďarsko návštěvu Sorose silně kritizovalo.

Rusko je další zemí, která podniká kroky proti Sorosově. Ruský generální prokurátor v prosinci 2015 vyhlásil organizace George Sorose v zemi za nežádoucí.

Soros má dobré kontakty s lídry EU a působí v mnoha iniciativách. Například jeho "Evropská iniciativa stability" (ESI) navrhla uprchlickou dohodu mezi EU a Tureckem.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu