|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Zahraniční
Merkelová má jasno. Chce proevropského kandidáta 

Merkelová odtajnila svého favorita. Moc by ji potěšilo, kdyby vyhrál právě tento kandidát

04. května 2017 04:55 / Shutterstock
 33   4
Německá kancléřka Angela Merkelová by přivítala vítězství Emmanuela Macrona v nedělním druhém kole francouzských prezidentských voleb.

Řekla to v rozhovoru pro deník Berliner Zeitung, ve kterém označila Macrona za kandidáta představujícího proevropskou politiku.

Podle Merkelové je lídr hnutí Vpřed! nakloněný proevropské politice. Pro německý tisk uvedla, že s ním přišla do kontaktu ještě v dobách, kdy byl poradcem současného francouzského prezidenta Francoise Hollanda. Německá kancléřka našla zřejmě s Macronem společnou řeč při jeho březnové návštěvě v Berlíně, kde byl už jako prezidentský kandidát.

„Jeho jasně proevropská kampaň je signálem směrem k dobrým francouzsko-německým vztahům," vyjádřila se Merkelová o Macronovi. V rozhovoru také uvedla, že jeho vítězství by bylo kladným signálem pro centristy, mezi které se sama řadí.

Podle politických analytiků, by Macronovo vítězství mohlo kancléřce pomoci při zářijových německých parlamentních volbách.

Analytik Martin Michelot v dubnovém rozhovoru pro TASR poukázal na to, že Macron jako první kandidát navrhuje namísto konfrontačního vztahu s Německem hledání kompromisů. Připomněl, že Nicolas Sarkozy před deseti lety i Hollande před pěti lety vyhráli na základě návrhu zásadní změny vztahů s Německem a chtěli, aby Francie převzala vedení eurozóny i pozici lídra EU. Německo-francouzské vztahy analytik označil za dlouhodobé sporné téma prezidentských voleb.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu