|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Podle novinářky se kvůli sociální nerovnosti se Západ ocitne na hranici politického chaosu 

Novinářka se obává rychlého krachu západní civilizace

25. dubna 2017 05:40 / Twitter
 6   0
Pokud se západní civilizaci nepodaří najít nové zdroje a překonat sociální rozpory, její historická cesta zřejmě skončí. Myslí si to zpravodajka BBC Rachel Nuwerová.

Nuwerová upozorňuje na výzkum týmu vědců z Marylandské univerzity, ve kterém jsou ekologická krize a rostoucí ekonomická nerovnost označeny za základní faktory globální a regionální nestability.

Podle výzkumu porušení přerozdělení zdrojů uvnitř společnosti vede k úpadku elit a oslabování výrobních sil. Tyto procesy lze dnes pozorovat jak v Evropě, tak i v USA.

Podle vědců další růst blahobytu rozvinutých zemí vyčerpá dostupné přírodní zdroje. Následná opatření zaměřená na omezení spotřeby a ochranu životního prostředí se však nesetkají s pochopením obyčejných lidí.

Tento názor sdílí i klimatolog Jorgen Randers. „V tomto století se světové společenství nebude zabývat problémy klimatické politiky, vždyť je mnohem levnější všechno nechat, jak je," tvrdí.

Kvůli sociální nerovnosti a snížení zdrojového "polštáře" se Západ zřejmě ocitne na hranici politického chaosu, míní kanadský vědec Thomas Homer-Dixon. Věří, že svět už vstoupil do nebezpečné zóny nestability. Na rychlý krach současného systému podle něj ukazuje brexit, globální ekonomická krize, zvolení Donalda Trumpa a vznik Islámského státu.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu