|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Počet obyvatel ve skutečnosti v Norsku roste, vzhledem k delšímu věku obyvatel a zároveň díky přistěhovalectví 

Porodnost v Norsku klesá již několik let po sobě. A nejen tam

18. dubna 2017 03:57 / Shutterstock
 0   0
Porodnost v Norsku poklesla již sedmý rok v řadě po sobě. Sociální tlak je příčinou toho, že čas na dítě se odkládá na pozdější dobu, říká nejeden odborník.

Porodnost alespoň v průměru 2,1 dítěte na jednu ženu je nutná k udržení populace. Podle norských oficiálních statistik, je však v této zemi loňský průměr pouze 1,71 a klesá každoročně již od roku 2009. Klesá i podíl těch, kteří mají více dětí. Naproti tomu se u žen i u mužů zvyšuje věk, kdy mají první dítě.

Dr. Anne Eskildová říká pro veřejnoprávní stanici NRK, že pracovní kultura v Norsku nenahrává velkým rodinám a neuznává hodnotu dítěte: „V současné době by měli být chráněni právě ti, kteří jsou rodiči na plný úvazek s mnoha dětmi."

Trend snižování porodnosti není jen v Norsku. Podobné tendence byly hlášeny v mnoha evropských zemích, jako je Rusko, Francie a Itálie.

„První dítě stále častěji přichází až po dosažení věku 30 let, kdy existuje dostatek ekonomické jistoty mít děti, ale pak je to těžší, protože i biologie si stanovuje své vlastní limity," konstatuje Eskildová.

Navzdory klesající porodnosti počet obyvatel ve skutečnosti v Norsku roste, a to vzhledem k delšímu věku obyvatel a zároveň i díky přistěhovalectví. Což ovšem není trend, který by většina populace považovala za nějak zvláště pozitivní. Zejména jedná-li se o přistěhovalce ze Středního východu a Afriky. 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu