|  ZPRÁVY
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zahraniční
Hlavní město Nigérije - Abuja 

Zmařeny plány na atentáty na velvyslanectví Británie a USA

12. dubna 2017 18:00 / Wikipedie
 0   0
Nigerijské bezpečnostní složky překazily plány členů extremistické organizace Boko Haram napojených na organizaci Islámský stát, kteří chtěli zaútočit na velvyslanectví Británie a Spojených států v této africké zemi.

Nigerijská Státní bezpečnostní služba včera oznámila, že skupina, kterou se podařilo odhalit koncem března, chtěla zaútočit i na další objekty v hlavním městě Abuja.

Podle zveřejněného prohlášení bylo ve dnech 25. a 26. března zadrženo pět podezřelých osob působících v nigerijském státě Benue a federálním distriktu, který tvoří Abuja a okolí. Dalšího člena Boko Haram v této souvislosti zatkli 22. března ve státě Yobe.

Další podrobnosti ohledně zmaření plánů zatím nejsou známy. Spojencem Islámského státu je jen jedna z frakcí organizace Boko Haram, jejíž útoky si za uplynulých sedm let vyžádaly přes 20.000 mrtvých. Dalších 2,6 milionu lidí uprchlo před extremisty ze svých domovů.

Nigerijský prezident Muhammad Buhari koncem minulého roku prohlásil, že povstání Boko Haram je již téměř potlačené. Islámští bojovníci však stále ohrožují obyvatele rozsáhlé oblasti kolem Čadského jezera a vzdorují nasazeným mnohonárodním silám.

Stále častěji přitom páchají sebevražedné bombové útoky s využitím dětí, především dívek. V roce 2011 zaútočili členové Boko Haram na nigerijskou centrálu OSN v Abuji autem naloženým výbušninou. Při útoku zemřelo 21 lidí.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu